今日中午開完會同兩個同事食午飯,雖然銅鑼灣成日去但係一講到中午食飯就真係無咩頭緒,還好另外兩個同事平時都食開,最後介紹左間快、靚、正既餐廳。餐廳由會展站行去十分鐘唔駛,佢算係新派嘅港式茶餐廳,門面光猛、入面環境都幾舒服。由於晏晝時間座無虛席,我地三個都爭取時間睇下有咩嘢好食,鋪頭不論喺牆身定係枱面都貼滿餐牌,食物選擇多不勝數   ,不過我哋呢啲鍾情港式口味既,每人一個飯餐就算。等咗大約15分鐘,食物終於都陸續上枱啦~~~ 每一樣食物都出晒煙,應該都係即叫即做。首先介紹我嘅咖哩吉列豬扒飯,佢有兩塊吉列豬扒每塊份量好大,豬扒外脆而肉嫩,但我覺得主角反而係馬拉咖哩汁,香濃咖哩同香葉味非常惹味。女同事嘅焗鮮茄牛脷飯,佢一上枱已經俾佢個賣相吸引,個份量相當大而且鋪喺上面嘅芝士、茄汁都非常多,我都忍唔住試咗啖。佢個飯係炒飯底粒粒分明,再配合個汁每啖都好豐富,試埋佢個牛脷,估唔到口感好似牛脷芯咁好嫩好淋。另外男同事個沙爹牛肉炒河好正而份量好大碟,佢個沙爹牛肉好多,牛肉嫩滑有牛味好有質感,而沙嗲汁亦好香濃。河粉底雖然無撈埋嚟炒,但係簡單撈一下所有河粉掛晒汁,一啖河粉一啖牛肉真係差的食晒...... 食
,門面光猛、入面環境都幾舒服

咖哩吉列豬扒飯
,豬扒外脆而肉嫩,但我覺得主角反而係馬拉咖哩汁
焗鮮茄牛脷飯
,我都忍唔住試咗啖。佢個飯係炒飯底粒粒分明
焗鮮茄牛脷飯
。另外男同事個沙爹牛肉炒河好正而份量好大碟
沙爹牛肉炒河
,佢個沙爹牛肉好多,牛肉嫩滑有牛味好有質感
沙爹牛肉炒河
,一啖河粉一啖牛肉真係差的食晒...... 食到咁上下就上埋個餐茶,我一如既往凍檸茶,凍檸茶就無咩特別都係用新鮮檸檬,入口都好夠凍好解渴。女同事就正常熱咖啡
熱咖啡
,不過比較特別嘅就係男同事既西班牙咖啡,
凍檸茶、西班牙咖啡
個款成杯黑牛咁,有咖啡冰再加埋啲忌廉見到都好特別,下次有機會我都試下。飲緊嘢之際見到隔離枱食緊菠蘿油,見到都心思思想食,最後忍唔住要咗份鮮油多
鮮油多
,一上枱賣相吸引而且好夠熱,打開入面見到有兩大塊厚牛油
鮮油多
,我同個男同事每人一件,一咬就感受到冰火口感,值得一試。
成餐飯好滿足,最後埋單每人都係$80蚊左右,晏晝呢啲時間喺銅鑼灣食飯性價比都算高。總結一下:地方好夠大而且坐得舒服,人多但舒適;服務方面始終人流多等候時間稍長,不過整體上可以接受。離開時見到餐廳門口仲有麵包賣

,最後買咗一打蛋撻返去同其他同事分享下~~~
2024-01-24
熱咖啡