餐廳: 班蘭葉印尼餐廳
資訊:

2023-09-07 67 瀏覽
聽朋友介紹呢間野唔錯,咁岩要去睇舞台劇就黎食個晚飯先,由百德新街轉過黎幾步就到,門口細細,平時冇乜機會行過,行過都唔會留意到,但係入去就見到員工應該全部都係印尼人,E,有啲期望喇我即刻,話哂去過印尼食正宗印尼菜,店內環境一如外面係細既,不過裝潢有花過小心思,坐落唔會迫,坐卡位就更加有返D私隱度。黑糯米特飲$28梛汁溝黑糯米,兩者比例適中,梛汁香甜爽滑,配合黑糯米好似直接飲緊甜品咁,但佢又犀利在唔會過份甜WO,仲幾解渴tim,個人建議記得嗌少冰,感覺會更加試到個原味雞肉沙嗲串燒$48印尼菜又好, 星馬泰菜都好,我都幾在乎個串燒,特別係個醬,黃薑花生再有啲唔知咩野撈埋,將燒好既雞肉串點落去,醬蓋實哂舊雞咁入口,嘩,正到不得了,我想買個醬返屋企瘋狂點野食咸魚炒怡寶芽菜$68作為前菜做開胃,佢係一絕,咸魚既味帶出哂芽菜既蘇,呢度既芽菜比較漲卜卜更加有口感,唔同街巿買到果啲,佢仲有埋豆腐,單單呢個菜撈飯食已經可以好幾碗牛骨白鬚牛丸湯$88湯頭牛味濃厚,每一粒牛丸都鬼死咁彈牙,最特別係佢應該將牛丸既肉包住左舊牛骨一齊好似隻雞脾咁,啖啖靚肉既享受相信係男仔都鍾意燒雞班蘭尖塔飯$98半隻燒雞燒得幾好,
黑糯米特飲$28

雞肉沙嗲串燒$48

咸魚炒怡寶芽菜$68

牛骨白鬚牛丸湯$88

燒雞班蘭尖塔飯$98
半隻燒雞燒得幾好,做到外皮脆身入味,肉質未係最好,但點左個附送既辣豉油成個雞味昇華左去另一個層次,用最簡單既菜+醬就有好西, 認真唔錯, 綠色既尖塔飯入面有魚仔,班蘭味不太重

雜菜黃豆餅小食$48
黃豆餅原來就係類似荳品舖頭既煎豆腐,佢都幾似,整到外脆肉軟滑,呢個時候會好想有豆板醬點下,點知點落串燒個醬或者燒雞個醬都一樣好好味
2023-09-06