2023-05-01 409 瀏覽
正宗台灣風味「無老鍋」好多年前喺台灣食過「無老鍋」印象記得喺好好味但有咩食過已經無咩印象而家「無老鍋」喺香港都有得食緊喺要嚟試吓,蝦子餅仲早我一步已經同老闆食咗即刻要佢帶我嚟食😂個晚我哋早咗到,就影吓個環境我記得台灣間「無老鍋」都係類似格調太耐無食過,上次喺台灣點菜都係客戶點原來「無老鍋」有粒好特別嘅冰淇淋豆腐喺用花枝漿與魚漿以及豆腐製成,口感綿綿味道其實幾鮮,不過$10粒貴咗啲叫做一試無妨🥰推薦菜色之一是冰淇淋豆腐鍋,這道料理看起來簡單,但味道卻非常驚艷。豆腐鍋的湯底濃郁鮮美,讓人難以忘懷。建議開始前先飲碗湯試吓冰淇淋豆腐白湯鍋以人頭$78位計算因為湯底濃郁,基本上都唔使點樣點醬油每個食材經過呢個湯底嘅烹煮之後都能將鮮味提升湯底內的麵包豆腐及鴨血90分鐘無限添加職員會時不時前來添加特選牛拼盤(四人份)$498也是無老鍋的招牌菜之一。新鮮優質的牛肉,包括牛邊抓、封門柳、牛頸脊、牛黃喉,而牛黃喉喺內臟,我哋麻麻地就轉咗牛肩脊。最好味的是牛邊抓,脂肪特別多,肉味香濃又嫩,有嚼勁。台灣直送手工花枝丸,無老鍋的花枝丸更是細緻可口,外皮Q彈,內裡鮮嫩多汁,吃起來非常有嚼勁,口感十分出色。鮮甜蔬菜
正宗台灣風味「無老鍋」

好多年前喺台灣食過「無老鍋」
印象記得喺好好味
但有咩食過已經無咩印象

而家「無老鍋」喺香港都有得食
緊喺要嚟試吓,蝦子餅仲早我一步已經同老闆食咗
即刻要佢帶我嚟食😂

個晚我哋早咗到,就影吓個環境
我記得台灣間「無老鍋」都係類似格調

太耐無食過,上次喺台灣點菜都係客戶點
原來「無老鍋」有粒好特別嘅冰淇淋豆腐
喺用花枝漿與魚漿以及豆腐製成,口感綿綿
味道其實幾鮮,不過$10粒貴咗啲
叫做一試無妨🥰

推薦菜色之一是冰淇淋豆腐鍋,
這道料理看起來簡單,但味道卻非常驚艷。
豆腐鍋的湯底濃郁鮮美,讓人難以忘懷。
建議開始前先飲碗湯試吓

冰淇淋豆腐白湯鍋以人頭$78位計算
因為湯底濃郁,基本上都唔使點樣點醬油
每個食材經過呢個湯底嘅烹煮之後
都能將鮮味提升
湯底內的麵包豆腐及鴨血90分鐘無限添加
職員會時不時前來添加

鮮甜蔬菜盤相當有份量,吃到尾聲,還有水蜜桃沙冰,十分解渴,還可以添加呢!

無老鍋 (銅鑼灣)
地址 : 銅鑼灣登龍街18號V Point5樓全層
  • 水蜜桃沙冰