2019-02-10 722 瀏覽
一家大細食開年飯,今次簡左格格府,貪佢有特色,環境又好。年初四,7點到步,全場只有三圍,座位舒服鬆動,環境清靜,岩晒驚嘈雜既朋友。一入去就好有古代感,清朝服飾放係門口位置,係可以著黎影相架!裝修擺設都有心思,同出面中餐明顯唔同。我地一行10人,訂左個8人餐加多2份蝦球同湯,另外仲叫多碟水煮魚,份量足。前菜係五福拼盤有肴肉、醉豬手、酸青瓜、麻油木耳、胡麻醬雞絲。當中最好食係木耳同豬手。黃金大阿哥蝦球,原來單價要加97蚊一隻!一上已經好香蛋黃味,大大隻而且新鮮熱辣辣,非常香口夠味,對得住呢個價錢。菊花豆腐湯望落真係幾靚,朵花浮下浮下咁,而且味道唔錯。松子桂花魚,酸酸甜甜,外層香脆,內裹嫩滑。水煮魚麻香味濃,同樣以桂花魚入鐉,無骨又夠滑。重點係佢有大量芽菜同薯粉,吸晒d 麻辣味,好好食。我地叫左中辣,辣度可以接受,而且麻得好過癮。唯一要挑剔既係薯粉可以稍稍再淋身少少同入味少少。蔥油炸子雞一啲都唔鞋口,外皮香脆,水準都係高於預期。至於紅燒小元蹄,份量一啲都唔小,佢會幫我地切開晒一嚿嚿,方便入口。元蹄嘅肉質好淋易入口,肥而不膩。高湯浸菜苗都正常水準。格格府炒飯聽聞幾好食,反而食落有啲不足,飯粒確
一家大細食開年飯,今次簡左格格府,貪佢有特色,環境又好。

五福臨門

黃金大阿哥蝦球

菊花豆腐湯望落真係幾靚,朵花浮下浮下咁,而且味道唔錯。
菊花豆腐湯

松子桂花魚,酸酸甜甜,外層香脆,內裹嫩滑。
松子桂花魚

水煮魚

蔥油炸子雞一啲都唔鞋口,外皮香脆,水準都係高於預期。
蔥油炸子雞

紅燒小元蹄

高湯浸菜苗都正常水準。
高湯浸菜苗

格格府炒飯聽聞幾好食,反而食落有啲不足,飯粒確係炒到好乾身,粒粒分明。但係味道可以再濃郁少少。可能因為前幾道菜味道都好濃烈,呢碟飯就顯得有啲清淡了。
格格府炒飯

最後嘅甜品係桂花酒釀丸子,都係一個唔錯嘅選擇黎嘅,唔會死甜,清清地,幾好味。
桂花酒釀丸子

全程嘅服務都唔錯,該換碟嘅換碟,加茶既加茶。
如果一定要抽一樣嘢出嚟講,就係上菜上得有點過快,前面幾碟都未食完,就已經上另外一樣了,好似有少少趕咁,不過其實都係小小問題姐。

重點係以呢個質素來講,價錢得宜,環境又好,服務又唔錯,食物又精緻。十人份量 set dinner 加水煮魚,包埋加一都係51xx。有得食有得睇有得玩,相信好多出面嘅餐廳都做唔到,下次一定會再嚟。
2019-02-08
五福臨門