銅鑼灣區入夜後,好多餐廳都已經收鋪喇。搵來搵去,都係揀返佢,三川居酒屋!三川居酒屋,位於銅鑼灣廣場一期旁邊的地庫位置,係正電車路旁邊,約朋友的話都唔算難搵。是晚夜食飯,last order 11pm晚餐後仲有宵夜,做到3、4am,慢慢坐飲杯酒都okay的。餐廳地方不大,以木板為主調的裝潢,暖色系燈光,加埋日本的懷舊海報,感覺都幾似係日本的居酒屋。今晚簡單點幾樣食物,志在傾計啦。前菜🍴生蠔來自法國,每位2隻,海水味濃郁,但唔會死咸。新鮮夠凍,不過季節問題,唔算太肥美。🍴刺身三點新鮮肥美,款式大路。🍴鍋物雞丸豆腐野菜鍋清甜簡單,暖暖的豆腐,為整餐加分。🍴炒魷魚鬚惹味開胃,魷魚鬚亦不會太硬。伴菜洋蔥仲好好食。🍴牛肉烏冬合乎水準,烏冬為靚的手打烏冬。🍴一夜干 黃花最正的菜式,油香十足,加上有漬過,咸香十足。肉質非常好,令人非常想再食!!如果諗唔到食咩,呢度會係唔錯的選擇。不過夜少少入座,全單有折,咁就更加抵食喇。
銅鑼灣區入夜後,好多餐廳都已經收鋪喇。
搵來搵去,都係揀返佢,三川居酒屋!

前菜🍴生蠔

🍴刺身三點
新鮮肥美,款式大路。

🍴鍋物
雞丸豆腐野菜鍋
清甜簡單,暖暖的豆腐,為整餐加分。

🍴炒魷魚鬚
惹味開胃,魷魚鬚亦不會太硬。伴菜洋蔥仲好好食。

🍴牛肉烏冬
合乎水準,烏冬為靚的手打烏冬。

🍴一夜干 黃花

如果諗唔到食咩,呢度會係唔錯的選擇。
不過夜少少入座,全單有折,咁就更加抵食喇。