2025-03-01 437 瀏覽
最近成日都好想食叉燒,經朋友介紹銅鑼灣呢間酒樓嘅叉燒好出名。今晚嚟開呢頭就過嚟試吓。入到嚟環境闊落,今晚全場爆滿。店舖裝修以白色紫色為主。 感覺高貴又優雅。食物擺盤更是精緻。一口蝦多士炸香咗嘅多士配埋蝦呢個搭配好新穎。用貝殼型嘅碟上菜感覺更加精緻。蝦多士咬落香脆,完全冇油膩感。紫砂功燉湯 用紫砂功夫茶壺裝住湯,如果唔想食嘅話直接將湯倒落功夫茶杯。打開茶壺見到入邊嘅料好足有豬展、海底椰、仲有雞塊。湯好清甜。 蜜汁厚切黑毛豬黑毛豬雖然係厚切,但係完全唔老,肉質好鬆軟。肥瘦適中,中間仲擺甜味蠔油豆。用咗一個鐵板上。將醬汁淋落豬肉度,蒸氣瞬間籠罩住成疊餸。香味撲鼻而上。魚湯竹笙魚腐浸勝瓜用史雲蔘湯打底,魚湯清甜。竹笙軟中帶爽,完全吸收咗湯嘅精華。味道青而不寡。魚腐軟腍,勝瓜清甜。

一口蝦多士

紫砂功燉湯