2025-06-22 1332 瀏覽
前幾星期較多工作應酬,與外國同事交流,吃了不少西式晚餐。過了這忙碌的時間,特別和好朋友找間中菜館,品嚐中國味道。正潮樓於 銅鑼灣駱克道,地鐵站出發大約4分鐘便到,地點方便就腳。我們一行二人共點了套餐,一起互相分享。杞子花雕醉雞(⭐⭐⭐⭐⭐)雞肉肉質嫩滑無脂肪,散發淡淡花雕酒香,酒香清冽,炎夏品嚐令人食慾大增。杏汁菜膽燉白肺湯(⭐⭐⭐⭐⭐)此湯為費工之作——豬肺須反覆清洗至潔淨方可入饌。湯頭洋溢濃郁的南北杏香,豬肺充分吸收高湯精華,口感爽滑彈牙。餐廳更貼心以文火持續保溫,確保風味。香芒脆蝦球(⭐⭐⭐⭐⭐)每份五隻蝦球,即點即炸,上桌時熱氣騰騰。外殼酥脆,蝦肉飽滿緊實,佐以微酸芒果醬汁,巧妙中和油膩感。小炒王(⭐⭐⭐⭐⭐)鑊氣十足的招牌小炒,匯集魷魚仔、脆魚乾等各色香口食材,配搭韭菜快炒,佐酒享用風味更佳。總括而言,這間餐廳食物質素不錯,而且價錢十分大眾化。下次經過也一定會再來。~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~香馥樓 銅鑼灣駱克道463-483號銅鑼灣廣場二期6樓推介菜式:杏汁菜膽燉白肺湯👍🏻地點方便👍🏻環境舒適👍🏻價錢大眾

杞子花雕醉雞(⭐⭐⭐⭐⭐)

杏汁菜膽燉白肺湯(⭐⭐⭐⭐⭐)
香芒脆蝦球(⭐⭐⭐⭐⭐)
小炒王(⭐⭐⭐⭐⭐)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
香馥樓 銅鑼灣駱克道463-483號銅鑼灣廣場二期6樓
推介菜式:杏汁菜膽燉白肺湯

👍🏻地點方便
👍🏻環境舒適
👍🏻價錢大眾
👨🏻‍🍳香馥樓 (銅鑼灣)📍銅鑼灣駱克道463-483號銅鑼灣廣場二期6樓 「世一‼️極厚切蜜汁黑毛豬」 又搵到間好食既中菜🤤銅鑼灣廣場二期6樓,酒樓裡面既裝潢、擺設都好grand,連茶壺都吾馬虎👍🏻 🫖鐵觀音 $20/位超香濃,沖兩大壺都未淡🤤下面有蠟燭keep住保溫。 👍🏻🍽️紫砂功夫燉湯 $98必點!!蔘雞湯,足料夠味,飲極都有🥹🫶🏻下面有蠟燭keep住保溫。紫砂壺成個都熱⚠️小心燙手⚠️酒樓好貼心,附有濕巾比客人用黎拎起壺。 👍🏻🍽️蜜汁厚切黑毛豬 $388世一🥹未見過咁厚切!!全部半肥瘦,無乜燶邊,蜜汁調味剛好吾會太咸👍🏻黑毛豬本身已經好軟嫩,每一啖咀嚼都超滿足😋 👍🏻🍽️魚湯竹笙魚腐浸勝瓜 $168純粹想食下勝瓜,估吾到咁煮又幾好味🤤奶白魚湯底帶鮮,竹笙嗦晒D精華。魚腐好味,勝瓜都好甜🤤 👍🏻🍽️一口蝦多士 $108系好食既蝦多士🥹熱辣辣,幾酥脆。超大件,成隻原蝦!!比例:蝦>多士,所以吾會太膩👍🏻再配上千島醬,起惹味😋 環境闊落,坐得幾舒服,員工又好nice,茶水密密加🫶🏻 #香馥樓 #香港中菜 #中菜 #酒樓 #香港酒樓 #香港酒樓關注組 #叉燒 #蜜汁厚切黑毛豬 #紫砂功夫
👨🏻‍🍳香馥樓 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣駱克道463-483號銅鑼灣廣場二期6樓

「世一‼️極厚切蜜汁黑毛豬」

又搵到間好食既中菜🤤
銅鑼灣廣場二期6樓,
酒樓裡面既裝潢、擺設都好grand,
連茶壺都吾馬虎👍🏻

🫖鐵觀音 $20/位
超香濃,沖兩大壺都未淡🤤
下面有蠟燭keep住保溫。

👍🏻🍽️紫砂功夫燉湯 $98
必點!!蔘雞湯,足料夠味,飲極都有🥹🫶🏻
下面有蠟燭keep住保溫。
紫砂壺成個都熱⚠️小心燙手⚠️
酒樓好貼心,附有濕巾比客人用黎拎起壺。
蜜汁厚切黑毛豬

👍🏻🍽️蜜汁厚切黑毛豬 $388
世一🥹未見過咁厚切!!
全部半肥瘦,無乜燶邊,蜜汁調味剛好吾會太咸👍🏻
黑毛豬本身已經好軟嫩,
每一啖咀嚼都超滿足😋
魚湯竹笙魚腐浸勝瓜

👍🏻🍽️魚湯竹笙魚腐浸勝瓜 $168
純粹想食下勝瓜,
估吾到咁煮又幾好味🤤
奶白魚湯底帶鮮,竹笙嗦晒D精華。
魚腐好味,勝瓜都好甜🤤

👍🏻🍽️一口蝦多士 $108
系好食既蝦多士🥹熱辣辣,幾酥脆。
超大件,成隻原蝦!!
比例:蝦>多士,所以吾會太膩👍🏻
再配上千島醬,起惹味😋

環境闊落,坐得幾舒服,
員工又好nice,茶水密密加🫶🏻

#香馥樓 #香港中菜 #中菜 #酒樓 #香港酒樓 #香港酒樓關注組 #叉燒 #蜜汁厚切黑毛豬 #紫砂功夫燉湯 #arigato_銅鑼灣

鐵觀音
蜜汁厚切黑毛豬
魚湯竹笙魚腐浸勝瓜
鐵觀音
6天前 0 瀏覽
本想到銅鑼灣二期的太湖飲茶, 卻見人山人海, 坐得密密麻麻, 擠擁非常, 飲茶本是賞心樂事卻變成茶餐廳般緊張, 所以打消念頭.電梯離去時發現六樓的香馥樓, 本著一試無妨, 想不到滿意非常. 先談侍應服務勤奮有禮, 坐位寬敞明亮, 茶茗都是好茶, 餐具精美. 食物質素及環境衛生都比一般食肆高, 那價錢當然稍有分别, 燒腩仔皮脆味美, 燒鹅多汁, 叉燒酥可口, 還有很多菜式要分次品嚐, 且看食客要求是優閒品嚐美食, 還是要草草果腹.此店也會定期舉辦小型演唱會晚宴, 安排一些藝人獻唱, 價錢合理, 食飯之 餘也可與眾同樂. 倒有綽頭, 不錯.
  • 脆皮燒腩仔
  • 柑桔叉燒酥
2025-08-08 0 瀏覽
這家餐廳位於銅鑼灣廣場二期6樓,靠近地鐵站,私密性很好。主打廣東菜,特別是燒臘和點心。目前有石岐乳鴿的試食優惠,晚上9點後也提供宵夜。**咕嚕鳳梨黑毛豬肉** 擺盤精美,豬肉外層裹著薄脆的甜酸醬,搭配芝麻,鮮嫩的肉質和酸甜的鳳梨非常開胃。**惹味酸菜魚** 份量足,底下有粉皮和酸菜,辣椒讓湯底更豐富。魚肉處理得很好,無細骨,搭配米飯特別美味。**石岐乳鴿** 中山名產,乳鴿胸肉厚實嫩滑,可選麻辣或鹽焗,麻辣味道濃烈,鹽焗保留原味。**魚湯竹笙魚腐浸勝瓜** 清淡可口,竹笙和魚腐吸收湯汁,勝瓜煮得恰到好處,味道清新。

**咕嚕鳳梨黑毛豬肉**

**惹味酸菜魚**

**石岐乳鴿**

**魚湯竹笙魚腐浸勝瓜**
清淡可口,竹笙和魚腐吸收湯汁,勝瓜煮得恰到好處,味道清新。

2025-08-03 0 瀏覽
周日同女女去銅鑼灣行街食晚飯,決定食中菜,選擇了銅鑼灣二期的香馥樓💕上到去見到都幾多人,生意不錯。開了壺香片,有火🔥座熱保溫🫖🍵🫖紫砂功夫燉湯椰子螺頭雞湯十分清甜滋補,紫砂茶壺盛載可以保溫。🥢前菜拼盤有4款食物:青瓜海蜇頭爽口開胃。🥢子薑皮蛋凍酸酸地啫喱口感。🥚黑魚子煙熏流心蛋雞蛋流心軟滑。🐽咕嚕黑毛豬肉女女最愛,炸得鬆脆。🥢金鈎蒜蓉蒸勝瓜蒜蓉加蝦乾蒸勝瓜,清新入味。🦆香馥秘製脆皮燒鵝燒鵝肥瘦適中,皮脆肉嫩。

🫖紫砂功夫燉湯

椰子螺頭雞湯十分清甜滋補,紫砂茶壺盛載可以保溫。

🥢前菜拼盤有4款食物:

青瓜海蜇頭

爽口開胃。

🥢子薑皮蛋凍

酸酸地啫喱口感。

🥚黑魚子煙熏流心蛋

雞蛋流心軟滑。

🐽咕嚕黑毛豬肉

女女最愛,炸得鬆脆。

🥢金鈎蒜蓉蒸勝瓜

蒜蓉加蝦乾蒸勝瓜,清新入味。

🦆香馥秘製脆皮燒鵝

燒鵝肥瘦適中,皮脆肉嫩。

2025-08-03
2025-08-03 0 瀏覽
呢日我哋去銅鑼灣茶樓食點心😊茶樓位於銅鑼灣廣場,搭完地鐵過馬路就見到要先由電梯上兩層,再搭𨋢上嚟茶樓呢度嘅座椅幾好坐,開茶之後侍應會將茶壺放喺蠟燭上邊熱住,另外再加一鍋滾水,呢個都幾細心四寶滑雞扎 我哋去邊飲茶都必點😊雞肉都幾大嚿,夠滑,入味仲有我非常喜歡的芋頭,夠粉糯綠茶雪山叉燒包 綠茶味嘅叉燒包都比較有新鮮感,上邊雪山皮都幾鬆化,叉燒嘅味道都幾好,鹹甜交集幾好味XO醬炒腸粉炒得好有鑊氣,XO醬炒香後感覺鹹香,腸粉嘅外層焦脆感覺,而裏面都保留住滑身口感燒鵝湯瀨粉 燒鵝嘅份量都幾多,皮香肉嫩, 色澤飽滿燒鵝嘅汁配合埋湯米粉食好夾我哋兩個人食咗四堂嘢食好飽總括而言,呢度環境都幾闊落,約朋友一齊傾偈食點心都幾好

呢日我哋去銅鑼灣茶樓食點心😊

茶樓位於銅鑼灣廣場,搭完地鐵過馬路就見到
要先由電梯上兩層,再搭𨋢上嚟茶樓

四寶滑雞扎
我哋去邊飲茶都必點😊雞肉都幾大嚿,夠滑,入味
仲有我非常喜歡的芋頭,夠粉糯

綠茶雪山叉燒包

XO醬炒腸粉

燒鵝湯瀨粉
燒鵝嘅份量都幾多,皮香肉嫩, 色澤飽滿
燒鵝嘅汁配合埋湯米粉食好夾

我哋兩個人食咗四堂嘢食好飽

總括而言,呢度環境都幾闊落,約朋友一齊傾偈食點心都幾好

2025-08-03 0 瀏覽
放工去咗銅鑼灣食中菜,呢間高級粵菜地方闊落,而家仲有大閘蟹食,9點後更有宵夜時段優惠🥢石岐乳鴿 原價$98 優惠$68可選食法:麻辣或鹽焗,我就要咗鹽焗,味道微鹹,幾入味惹味,肉質鮮嫩🥢咕嚕鳳梨黑毛豬肉 $198一上枱,好多人望過嚟,因為放咗乾冰作裝飾,有噴煙效果,咕嚕肉炸得香脆,味道酸甜開胃,菠蘿燒過更好食🥢蒜茸炒時蔬 $118要咗豆苗+$20,豆苗好難炒得好,呢到嘅就唔錯,有鑊氣好好食🚩香馥樓 (銅鑼灣) 📍銅鑼灣駱克道463-483號銅鑼灣廣場二期6樓

🥢石岐乳鴿 原價$98 優惠$68

🥢咕嚕鳳梨黑毛豬肉 $198

🥢蒜茸炒時蔬 $118

🚩香馥樓 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣駱克道463-483號銅鑼灣廣場二期6樓
2025-07-30 0 瀏覽
朋友移民澳洲,難得返嚟香港就陪佢去銅鑼灣SOGO買嘢,晚上揀咗朋友鍾意食嘅中餐,位於銅鑼灣廣場二期香馥樓食晚飯。朋友話呢度夜晚坐得舒舒服服,又唔會太嘈。呢度嘅餐具都好精緻,個茶壺有蠟燭一路熱住就唔會凍咗唔好飲。小食叫咗個一口蝦多士,炸到金黃色非常香脆,隻蝦又大隻。我自己就好鍾意飲湯,所以叫咗一個好有特色嘅紫砂功夫燉湯,用紫砂茶壺倒出嚟非常方便,可以慢慢飲,因為茶壺下面有蠟燭一路熱住,唔會遲啲飲就凍咗👍覺得特別好味,湯一定係熱飲先至係最好味。蜜汁厚切黑毛豬,個汁倒落去嘅時候好似鐵板燒咁啲香味即刻出晒嚟,厚切黑毛豬又有少少邊燒焦咗味道特別好食😋魚湯竹笙魚腐浸勝瓜,食完啲濃味嘅食返一個口味清淡啲嘅中和下,魚湯清甜,竹笙爽口。

2025-07-17 371 瀏覽
收工同同事想搵個地方食飯飲酒傾下計,嚟到銅鑼灣試吓呢間中菜,餐廳以紫色傳統裝修風格為主嘅酒家,開到凌晨一點,適合一大班人聚會,環境高雅,燈光柔和,感覺舒適,重有宵夜時段,遲左收工都有得食😋菜色選擇都好多,仲有新鮮嘅海鮮,我們叫咗幾個招牌菜🙆🏻‍♀️芥末墨魚仔墨魚仔非常新鮮,口感彈牙,配上微辣的芥末醬,味道非常獨特紫砂功夫燉湯今日嘅燉湯係選用羊肚菌和螺頭,味道濃郁,滋味豐富,利用紫砂壺加上蠟燭保持熱度,可以慢慢品嚐欖仁鮮蟹肉粉絲煲先將鮮蟹肉整碎再加上花椒油撈勻,配上香脆的欖仁,但係有少少香麻嘅味道,口感層次豐富脆皮燒鵝皇鵝皮烤到好酥脆,肉質鮮嫩多汁

芥末墨魚仔
墨魚仔非常新鮮,口感彈牙,配上微辣的芥末醬,味道非常獨特

欖仁鮮蟹肉粉絲煲

脆皮燒鵝皇
鵝皮烤到好酥脆,肉質鮮嫩多汁
2025-07-15 305 瀏覽
芒果虾球必点!虾肉又大又弹,外面芒果炸的酥脆,口感超丰富~夏天很开胃,醉鸡酒香浓郁,鸡肉嫩滑入味,一口就沦陷!酱油王小炒镬气十足,还有杏汁猪肺汤,汤头浓醇,喝完喉咙超舒服!!醉鸡个人觉得不错,端上来酒香就往鼻子里钻,鸡肉嫩到轻轻一抿就脱骨,每一丝纤维都浸满了黄酒的香气,微微回甘…说到酱油王小炒,虾仁、豆芽、韭黄,咸香中带着锅气的焦香,连配菜都香到不行!最后强推杏汁猪肺汤!!杏仁的浓郁香气和猪肺的鲜甜完美融合,汤头浓得像牛奶,喝下去从喉咙暖到胃里,喝完汤再吃一口软烂的猪肺…

用餐優惠
試食活動
2025-07-15 426 瀏覽
香馥樓位於銅鑼灣二期6樓,環境算是乾淨光猛,適合團體食飯,週末前來,銅鑼灣二期晚飯時段人頭湧湧入座後先送上前菜💥紫砂功夫燉湯(雪梨乾響螺湯),用上功夫茶具送上,燉湯夠清夠熱夠濃味,非常適合秋冬季節💥咕嚕鳳梨黑毛豬肉,上檯時非常有霸氣,每粒咕嚕黑毛豬肉又圓又啖啖肉,外層脆口,加上旁邊的鳳梨,帶香甜💥淮山雲耳炒百合,清炒蔬菜完部都好爽口,夠清新清爽,素食者之選💥砂鍋安格斯牛鬆菌香炒飯,同粉絲煲一樣熱烘烘,炒飯粒粒分明,帶點牛鬆蛋香,而且份量夠4-5人享用

入座後先送上前菜

2025-07-11 534 瀏覽
今日約咗閨蜜去銅鑼灣行街食飯,大家都想食中餐。其中一位朋友介紹呢間銅鑼灣廣場二期嘅香馥樓。我哋四個人叫咗個夏日套餐。呢度環境清靜高雅,女人仔傾偈最啱。首先侍應介紹杯靚靚濕紙巾抹手,夠頂癮。另外茶壺都靚過人。先上個紫砂功夫燉湯,內外兼備。夠趣緻之餘,保溫一流。椰子燉雞夠曬足料。之後前菜好精緻:香煎蓮藕餅,青瓜海蜇頭、子薑皮蛋凍同黑魚子煙燻流心蛋。呢個前菜色香味俱全。藕餅煎得啱啱好。馬蹄同海蜇頭都好爽;子薑皮蛋凍尤正。既精緻又好味。蒜蓉蝦乾蒸勝瓜,份量十足,心機嘢既健康又美味;唔使成日食菜咁悶。最後佢嘅招牌菜香馥燒鵝,果然有料到啖啖肉夠入味配埋甜酸醬正到爆。呢度環境優雅、食物美味、服務更加超班,每位侍應都禮貌細心。見到有啲歌星表演嘅套餐,下次一定要同媽咪嚟幫襯支持吓。

今日約咗閨蜜去銅鑼灣行街食飯,大家都想食中餐。
呢度環境清靜高雅,女人仔傾偈最啱。
首先侍應介紹杯靚靚濕紙巾抹手,夠頂癮。另外茶壺都靚過人。
呢度環境優雅、食物美味、服務更加超班,每位侍應都禮貌細心。
見到有啲歌星表演嘅套餐,下次一定要同媽咪嚟幫襯支持吓。
新派美味中菜
新派美味中菜
香馥樓係間新派嘅中菜廳,今晚第一次嚟,覺得食物質素唔錯,服務亦好殷勤,整體性價比唔錯香馥秘製脆皮燒鵝,真係做到皮脆肉嫩,色澤吸引,肥瘦適中,鵝肉入晒味,質素好高金鈎蒜蓉蒸勝瓜,勝瓜新鮮爽口,加埋肉碎、蝦米同蒜蓉蒜,簡單調味已經好好味香煎蓮藕餅蓮藕同肉嘅比例恰到好處,口感一流子薑皮蛋凍創意十足,味道甜甜酸酸好開胃黑魚子煙燻流心蛋,味道好有層次青瓜海蜇頭,清新爽口紫砂功夫燉湯,儀式感滿滿,材料充足,味道鮮甜香濃壺鐵觀音一路㷫住,好貼心環境乾淨、光猛同闊落,坐得幾舒服款牌提供嘅選擇無論套餐定單點,選擇都多,值得一試

香煎蓮藕餅蓮藕同肉嘅比例恰到好處,口感一流
子薑皮蛋凍創意十足,味道甜甜酸酸好開胃
黑魚子煙燻流心蛋,味道好有層次
青瓜海蜇頭,清新爽口

紫砂功夫燉湯,儀式感滿滿,材料充足,味道鮮甜香濃

壺鐵觀音一路㷫住,好貼心

環境乾淨、光猛同闊落,坐得幾舒服

款牌提供嘅選擇無論套餐定單點,選擇都多,值得一試
2025-07-11 311 瀏覽
難得回香港和家人去飲茶!環境是舊香港氣氛的飲茶,銅鑼灣廣場二期,平日下午茶時間整體很乾淨,員工態度非常友善。因為不太餓,去到先叫鐵觀音($20/一位)點心紙選擇很多,價錢都十分合理。人手落單,叫了乳鴿,燉湯品和菜。紫砂功夫湯是指使用紫砂壺慢燉湯品,以傳統工藝保留食材精華,呈現濃郁風味和滋補效果。當日有羊肚和雞肉和豬肉,很足料。吃湯料都飽了。乳鴿很香,剛好2個人份量。配上菜剛好中和油膩感,清新。整體很有飲茶的感覺也不貴,值得一去

因為不太餓,去到先叫鐵觀音($20/一位)
點心紙選擇很多,價錢都十分合理。

人手落單,叫了乳鴿,燉湯品和菜。

乳鴿很香,剛好2個人份量。配上菜剛好中和油膩感,清新。

整體很有飲茶的感覺也不貴,值得一去
  • 紫砂功夫燉湯
  • 脆皮紅燒乳鴿
2025-07-10 415 瀏覽
近排去咗呢間茶樓食晚飯 唔知好唔好食呢😚👅咕嚕鳳梨黑毛豬肉 $198呢個都唔錯嘅😙上枱時候嘅煙霧效果幾靚 咕嚕肉咬落幾鬆脆 調味都啱啱好 隔離仲有好多菠蘿🤩👅一口蝦多士 $118蝦多士幾大隻 總共有四件 食到原隻蝦 同埋都炸到幾鬆化😝😋 好味:7.56/10🤑 價錢:7.45/10🤗 服務:7.00/10😝 環境:7.78/10😚 衞生:7.66/10🤩 整體:7.03/10#food #hkfoodie #foodie #foodstagram #hkfoodblogger #foodlover #hkfoodblog #hkfoods #hkfoodpic #hkfoodpics #hkfoodguide #hkfoodsnap #foodiehk #foodhk #eat #ufoodphoto #cwb #銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #中菜 #飲茶#咕嚕肉 #蝦多士
近排去咗呢間茶樓食晚飯 唔知好唔好食呢😚

👅咕嚕鳳梨黑毛豬肉 $198