2025-05-16
位於銅鑼灣擁有逾20年歷史嘅港式火鍋老牌名店。環境舒適,晚飯時間早已座無虛席。謙記一向以新鮮食材聞名,佢哋嘅海鮮同牛肉質素高,仲有每日新鮮製作嘅點心作為火鍋配料,誠意十足。先嚟個小食,青瓜螺頭爽脆開胃,螺肉彈牙。今晚清清地,叫咗皮蛋芫茜鍋。湯底濃郁,皮蛋香同芫茜完美融合,超鮮甜。朋友第一時間叫左鱔片同肥牛。鱔片入口嫩滑,無腥味;上選鮮肥牛,牛肉油花分佈均勻,入口鬆軟有牛脂香。小份已經足夠我同朋友食個飽。手打鮮蝦滑,彈牙有嚼勁,蝦味濃郁,一食便知每日新鮮製作。鮮肥鵝腸,爽脆無腥味,最啱打邊爐。皇帝菜新鮮清甜,吸晒湯底精華,特別好味。自炸響玲,炸得鬆脆,輕輕放入湯底即變成外軟內脆。自家製食品,絕對體現出廚師嘅用心。自製酸梅湯,酸甜得宜,足料解膩。一酌已經足夠兩人分享。最後仲有廚房精心製作嘅甜品-迷你墨西哥包。外皮香脆,內餡軟糯,作為結尾甜品,真係令人心滿意足。