朋友喺銅鑼灣駱克道附近番工,駱克道向來不乏美食,佢就推介咗一間泰國菜x馬來西亞菜比我、價錢相宜,有啲菜式幾特別。食物種類繁多,有馬來西亞同埋泰國菜式,睇落都幾惹味,入面好多泰國菜式嘅圖畫,增添視覺觀感。馬來杏仁蝦餅🦐炸蝦餅就食得多,有埋杏仁仲好食😍杏仁爽脆,蝦餅蝦膠實在,口感吾油膩,杏仁錦上添花。去親泰國餐廳都會叫串燒🍢地道串燒有兩串雞肉同埋兩串牛肉,雞肉同牛肉都頗有嚼勁,雞肉嫩滑,牛肉味濃。自己叫咗個香茅豬扒撈檬,豬扒香茅味還好,份量多、大件,檬粉撈埋‘’士拉猜‘’汁酸酸甜甜味道可口。老公食印尼娘惹巴東咖哩白飯,喺某間人氣馬來西亞餐廳都食過,食得番戈種味道!咖哩汁惹味得黎吾會辣到入吾到口,雞扒嫩滑多汁😋🐔成個組合好正。班蘭椰汁冰相比起一般椰汁冰多咗香甜班蘭,班蘭味比想像中明顯,夏天飲仲正💚Pineapple Gaarden,菠蘿加Hoegaarden,好新穎,欣酒裡感受到菠蘿甜味🍍

2022-10-24
  • 馬來杏仁蝦餅