2019-12-20 234 瀏覽
今晚放工約咗朋友出嚟食飯。平時食飯多數都係沙田或者九龍區,今次就決定轉戰到港島區一嚐美食。千挑細選之下就揀咗呢間位於銅鑼灣嘅台式豬扒飯餐廳餐廳位置唔近地鐵站,從地鐵站行過去大概十分鐘。我哋七點去到餐廳門口,雖然位置不太方便,但係呢個時間已經要排隊。可想言之呢間餐廳既食物有信心既保證我哋大概排左15分鐘,差唔多入座之前店員會派一張落單紙比客人填寫,入到去一坐低就可以落單我哋叫咗沖繩豬軟骨飯,泰好味豬扒飯(見佢期間限定所以試吓),辣味海蜇,熱蜂蜜柚子,仲加左碗蒽油店舖內嘅裝修非常特別,好有心思。有以前讀書時坐嘅凳仲有接摺凳,仲有d好靚好有趣既圖畫野食方面,兩碗飯同餸既份量都好多泰好味豬扒飯: 好多洋蔥係飯同豬排上面,而且仲好入味,隻特制泰式醬汁都好好味,好開胃。塊豬排好厚而且份量好多,有成4-5件,每件既size都好大。肉質好嫩口好滑沖繩豬軟骨飯:配菜有好多,有蓮藕蘿蔔仲有少少蒽花係上面。豬軟骨好好味,軟硬度適中(本人好怕食到d硬既豬軟骨)。碗飯仲好多汁,加多碗飯都食得哂另外加了一份葱油因為仲有個人氣推介想試,可以另加真係太好,而且唔貴只係加8蚊。本身以為係加係飯入面,原來係另上,而且份量
。可想言之呢間餐廳既食物有信心既保證

野食方面,兩碗飯同餸既份量都好多

“泰”好味豬扒飯

沖繩豬軟骨飯

另外加了一份葱油
因為仲有個人氣推介想試,可以另加真係太好,而且唔貴只係加8蚊。本身以為係加係飯入面,原來係另上,而且份量不少,可以同fd share食。葱油好香又惹味,不會過咸,加落飯到增加口感,同炸豬排一齊食又幾夾!

辣味海蜇: 非常夠味,好開胃。口感好彈牙好好味!

辣味海蜇

熱飲蜂蜜柚子..甜甜的潤下喉

最後食完餐飯,2個人共$160。我覺得價錢相當合理,性價比算高。

有機會一定會再黎呢到試埋其他食品!
2019-12-17
“泰”好味豬扒飯