2024-05-25
我最鍾意食泰國嘢㗎啦!去到銅鑼灣Thai simple, 真係一啲都唔簡單㗎!我經常都嚟呢間泰國餐廳㗎!因為呢度嘅廚師及侍應都係泰國人,夠晒地道!除此之外,呢度嘅裝修由地下大堂開始就已經係好有泰國色彩!連等候區都好靚㗎,仲有呀,佢有個露天用餐位,如果約埋成班朋友,坐露天位食飯飲嘢,真係好 chill!食物方面,當然有返咁上下水準啦!我至愛嘅冬蔭公 冬陰功湯非常常足料,大大隻嘅蝦爽口彈牙,酸辣度非常適中,夠晒嘢味飲到停唔到口😋烤豬頸肉沙律呢個係沙膽嘅至愛嚟㗎,豬頸肉烤得好香,肥瘦適中,唔單止爽口,肉邊有炭烤嘅香味,再加上醬汁,真係齒頰留香配上生菜🥬及加青瓜🥒中和一下,正皇宮大蝦蛋網炒金邊粉 賣相非常之靚,又有特色,面層的金黃蛋網,非常精緻,睇得出廚師嘅用心!金邊粉夠乾身,拌勻花生碎及辣椒粉,層次感十足,仲要加上皇宮大蝦🍤,爽口彈牙,CP值非常高!仲有不可不記嘅飛天通菜啊!鑊氣十足大滿足🥰餐廳夜晚其實有cocktail飲,可惜揸咗車,所以都係印返杯漫天飛好了!
食物方面,當然有返咁上下水準啦!
我至愛嘅冬蔭公
烤豬頸肉沙律
皇宮大蝦蛋網炒金邊粉
仲有不可不記嘅飛天通菜啊!
鑊氣十足大滿足🥰