燒肉の殿堂📍銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square9樓之排碌ig見到好多人介紹一個大阪城造型嘅燒肉,share咗俾朋友之後佢都好有興趣,於是搵咗一個閒日嘅夜晚食。雖然我都好想叫個大阪城燒肉食,但無奈佢只供應牛肉,唔食牛肉嘅我叫嚟只會得個睇字,所以只可以揀另一個餐,但估唔到頗有驚喜,食材非常豐富,直頭係物超所值!開始分享個二人餐前,想特別介紹一下餐廳嘅自家秘製燒汁、味噌同辛口,食唔同嘅肉可以點唔同嘅醬嚟調味提鮮!我覺得呢間餐廳嘅醬汁係精粹,燒汁夠清唔會油膩,濃淡度適中;味噌味道香醇濃郁,能夠帶出肉類嘅鮮味;而辛口辣度微但重蒜香,食落好似港式冷麵嗰隻醬,比想像中好食! 💰$588殿堂二人餐 👩🏻‍❤️‍👨🏻芥末秋葵車厘茄漬 🍅沙律 🥗 二人餐包咗兩款前菜,沙律同芥末秋葵車厘茄漬,前者用嘅沙律菜好新鮮,食落索索聲,加埋胡麻醬口感好清新;後者比較特別,秋葵爽口,調味醒胃,配埋木魚碎食和風味十足。岩鹽青檸雞腿肉 🐓嚟到燒肉嘅部份,先介紹雞肉,呢款岩鹽青檸雞腿肉用咗青檸同香茅醃製,所以食落去好似泰識醬料嘅調味。雞肉嫩滑,有淡淡的雞味,件件都好大件,所以燒嘅時候建議大家先剪成小塊,否則
燒肉の殿堂

[價錢 Price]
💰$588
殿堂二人餐 👩🏻‍❤️‍👨🏻

芥末秋葵車厘茄漬 🍅
沙律 🥗

岩鹽青檸雞腿肉 🐓
嚟到燒肉嘅部份,先介紹雞肉,呢款岩鹽青檸雞腿肉用咗青檸同香茅醃製,所以食落去好似泰識醬料嘅調味。雞肉嫩滑,有淡淡的雞味,件件都好大件,所以燒嘅時候建議大家先剪成小塊,否則就好易出現表皮過熟,但裏面仲係紅色嘅情況。

厚切黑毛豬 🐖
黑毛豬肥瘦相間,燒香咗充滿油香,建議燒焦香少少,咁就會食到脆皮嘅感覺。本身呢款肉就無乜點醃製,所以推介大家點味噌或辛口嚟食。

汁燒封門柳 🐄
用黑椒汁醃嘅封門柳好入味,燒嘅時候要掌握好時間,咁就會啖啖肉好多汁,相反燒得太耐會變得好韌,所以唔好見佢咁厚身就燒耐啲,其實燒到外面變啡,裏面仲有少少紅就已經食得。

薄切牛舌 🐄
餐廳將牛舌卷成一朵玫瑰花,每片牛舌都勁長,薄切嘅關係所以基本上燒20秒左右就食得,食落口有滿滿嘅牛香。

和牛西冷 🐄
朋友最推介呢度嘅西冷,佢嘅油花好靚,而且有個專屬嘅醬汁跟上。店員教我哋食嘅時候,要俾塊西冷sit下先,等嘅期間可以將個醬汁成個放落爐燒,等牛油溶化蒜頭變香之後,就可以將西冷剪成小塊落爐燒。一燒啲油脂就令個爐火光熊熊,大家唔想浪費咗塊西冷就記得唔好燒過龍,建議唔好直接貼住個網燒,否則就好易燶㗎啦!如果燒到啱啱好,就會食到充滿油香嘅嫩牛㗎啦!

殿堂玉子飯 🍚
個人認為呢個飯真係世界級好食,除咗有紫菜,仲有大量飯素同一隻溫泉蛋,食之前記得將所有食材攪拌均勻,咁就每羹都食到好好味嘅殿堂玉子飯啦!

檸檬沙瓦 🍹
檸檬味唔酸,鹽味好夠,酒味再濃多少少就perfect。

碟豆花乳酸梳打 🍹
經典嘅夢幻飲品,甜度適中,最啱鍾意打卡同唔飲酒嘅朋友飲!

日本蘋果雪葩 🍎🍧
原個蘋果雪葩造型夠搶眼,打開個蓋會見到滿滿嘅雪葩,由外而內都可以食,非常新奇。裏面嘅雪葩都啲都唔馬虎,顏色有啲似日本高濃度嘅蘋果汁,食落啖啖蘋果香氣,推介俾各位一試!

雲呢拿雪糕 🍦
正正常常嘅雲呢拿雪糕,比較快溶,記得要快啲食呀!