2019-06-05 110 瀏覽
🔎銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square 1樓「銅鑼灣樓上越南菜」- Fûhn (銅鑼灣)OMG真係不得不提,竟然喺呢間餐廳見到陳柏宇😍😍我真係好鍾意聽佢啲歌😂有冇人同我一樣🙋🏽‍♀呢間餐廳湯粉選擇好得意,佢有分正常,大,特大size。大家可以按照自己嘅食量落單,咁就唔怕做大晒鬼啦🤩A4和牛湯粉 另加手打牛丸 ($128 + $15)餐牌寫明由日本鹿兒島直送和牛,而我本身亦都去過鹿兒島兩次,咁就梗係要試一試佢。牛肉薄片油脂分布非常平均,唔會好似普通肥牛咁一大片肥膏。亦都因為佢油脂分布好靚,所以咬落好軟熟。只要喺普通生熟牛肉可加多$40就可以食到高質又靚嘅牛肉,完全超值。另外亦都試咗佢嘅手打牛丸,十分彈牙,食落會感覺到肉質分明,絕對唔係普通絞碎牛肉嘅口感,值得一試。燒豬頸肉撈檬 ($75)呢款只有一個size可以揀,但上檯發現原來係超級大碗。比普通出面街食嘅撈檬多一倍,但價錢又係差唔多,真係諗唔到原因點解唔試呢間餐廳。絕對適合好似我一樣胃口咁大嘅朋友。特上小食拼盤 ($168)拼盤包括越式炸雞翼,春卷,手打蝦餅,炸扎肉,扎肉串,椒鹽軟殼蟹各兩件。啱晒兩個人但有叫唔到咁多款

「銅鑼灣樓上越南菜」- Fûhn (銅鑼灣)

A4和牛湯粉 另加手打牛丸 ($128 + $15)

燒豬頸肉撈檬 ($75)

特上小食拼盤 ($168)
拼盤包括越式炸雞翼,春卷,手打蝦餅,炸扎肉,扎肉串,椒鹽軟殼蟹各兩件。啱晒兩個人但有叫唔到咁多款小食嘅你地。炸物唔會好油膩,亦都唔會太厚粉。當中最鍾意係個手打蝦餅,真係超彈牙,又唔肥膩,同埋最緊要係佢細細件,容易入口,亦都唔會食一兩舊就飽到食唔落其他嘢。絕對值得一試!

牛油果奶昔 ($49)
一路都掙扎緊到底飲椰青定係牛油果奶昔,最後揀咗後者。上網睇過評論啲人話好飲,所以好有期望。但我覺得奶味太重,應該係太多煉奶,如果牛油果味重返啲會更加開心。但整體來講都唔錯,不過下次我可能會飲椰青,因為可以消滯😂

🍽8.5/10