2022-12-30
因為朋友話好鍾意食中菜,就同佢黎左酒店入面呢間新開嘅中菜廳,環境又夠寬敞,二人套餐有七款食物,咁岩今晚呢個menu有雀籠點心,岩晒我哋打卡🤣·1️⃣雀籠點心薈非常igable嘅鳥籠😆總共有六款點心,有鹹有甜,最鍾意鰻魚酥同埋鮑魚燒賣😎鰻魚好厚肉,將中式點心mix日式鰻魚,味道意外地夾😍·2️⃣胡椒雞湯灌湯餃香濃胡椒雞湯湯底,底層仲有蠟燭保持住雞湯同灌湯餃嘅熱度,即使放到最後先食都仍然夠熱😂灌湯餃非常大隻,餡料都非常多~·3️⃣菊花上素石榴球造型很精緻,石榴球入面都好香菇菌味,大廚仲將南瓜打成蓉做湯底,飲落幾清甜,為左令石榴球唔痴底,仲加左一塊蘿蔔墊底,好聰明嘅做法🤣🤣·4️⃣紅杮蒜子娃娃菜出街食飯點都要叫返碟菜,娃娃菜很爽口和清甜😚5️⃣豬手撈粗充滿骨膠原嘅豬手😍炆得好入味,非常軟腍·7️⃣萬鎔班蘭糕一上枱已經聞到好香班蘭味,每件都煎得金黃,口感非常煙韌,我一個人都食左四件😂😂
1️⃣雀籠點心薈
2️⃣胡椒雞湯灌湯餃
3️⃣菊花上素石榴球
4️⃣紅杮蒜子娃娃菜
出街食飯點都要叫返碟菜,娃娃菜很爽口和清甜😚
5️⃣豬手撈粗
充滿骨膠原嘅豬手😍炆得好入味,非常軟腍
7️⃣萬鎔班蘭糕