2022-12-06 109 瀏覽
星期三老細放假已經無mood做野,即興約左個好耐冇見既朋友係銅鑼灣食個lunch,揀左呢間位於利舞臺既岩鹽日本料理,12點幾去到幾乎坐滿哂人,午市定食價錢都算親民,朋友叫左佢地既招牌菜日式釜飯,我就揀左個刺身定食🌟蒲燒鰻魚釜飯 ($158)釜飯定食會有味噌湯、沙律、刺身 (三文魚、油甘魚同帶子)及漬物,釜飯即叫即整所以要耐心等候,師傅放左多款配料,包括: 銀魚仔,栗子肉,冬菇,枝豆粒,牛蒡絲,加入魚湯慢煮,上枱時店員會比個沙漏你計時,夠鐘就打開蓋食得啦,鰻魚肉好肥美唔會有細骨,燒汁送飯就最正🌟雜錦刺身定食 ($178)我呢個刺身定食都好高質,有齊哂我最鐘意食既魚生,全部刺身都係厚切,有赤身、三文魚、油甘魚、帶子同甜蝦,三文魚好肥美,雖然話係赤身但望落似中拖羅,油花都幾高,做到入口即溶既感覺,帆立貝厚肉爽彈,茶碗蒸同味噌湯都好正,食到好滿足,下次再試下佢地其他set lunch

🌟蒲燒鰻魚釜飯 ($158)

🌟雜錦刺身定食 ($178)