2021-06-03
今日同朋友過咗嚟銅鑼灣做嘢,最後我哋決定去試吓片皮鴨,餐廳位於銅鑼灣fashion walk附近紅油抄手抄手一客有6粒,每顆也很大粒,滑溜溜嘅外皮沾滿了紅油,口感紮實,帶着美味的辣香入口酸辣度適中,吃著吃著令人吃上癮奶油津白來到上海菜館必點菜式之一,雖然呢道菜自己整都唔難,但係對於我哋呢啲無飯家庭,都係出去食為主,香濃嘅忌廉汁完全被津白吸收了,奶香撲鼻,再配埋鹹鮮的金華火腿,質素吾錯賽螃蟹🦀️ 一係賽螃蟹都係嗰啲非常之邪惡嘅嘢,滑溜嘅蛋白其實充滿油份,但比起之前出邊食到嘅,唔知點解好似少咗個蛋黃,而且這個味道偏向清淡,最後加咗喼汁一齊食,反而提升左蟹肉嘅鮮味香酥烤片皮鴨 $228配搭六款配料成日都會周圍搵好食嘅片皮鴨🐤油香肉滑最喜歡就是第一下咬落去💕鴨皮熱辣辣🔥同埋幾脆口,滿口油香而鴨肉的肉質甘香可口,帶有少許膻味。除咗有傳統嘅烤鴨醬之外;另外更配有蒜蓉、砂糖、京蔥、青瓜、蘿蔔條可以配埋一齊食個人幾喜愛烤鴨醬配砂糖,食落減低油膩香菇醬火鴨炒飯全晚最精彩竟然係個炒飯,炒飯粒粒分明,而且米飯有彈性,配埋炸咗嘅芋頭粒,令到炒飯更加有風味。楊枝甘露配雪糕食飽咗梗係要食返個甜品啦,楊枝甘露唔會太甜
紅油抄手
入口酸辣度適中,吃著吃著令人吃上癮
奶油津白
賽螃蟹🦀️
香酥烤片皮鴨 $228
配搭六款配料
成日都會周圍搵好食嘅片皮鴨🐤油香肉滑
最喜歡就是第一下咬落去💕
鴨皮熱辣辣🔥同埋幾脆口,滿口油香
而鴨肉的肉質甘香可口,帶有少許膻味。
個人幾喜愛烤鴨醬配砂糖,食落減低油膩
香菇醬火鴨炒飯
楊枝甘露配雪糕
食飽咗梗係要食返個甜品啦,楊枝甘露唔會太甜,反而酸酸地既感覺更加消滯。