2017-12-21
昨晚睇英超真播睇到凌兩點幾,今日一於來個自然醒,瞓到十點幾才起身。放假,一個人好自由,諗下點樣去 Hea 番一日先。第一餐,不如去嘆下茶,總好過去吃西式的 brunch,不過,又怕人多,諗諗下,就去咗較為吊腳的一間酒樓,貪佢呢個時間唔會多人。間酒樓位於葵興。以前是工廠區,現在很多工廠大廈都轉為商廈,更有些被大財團收購後改建成為大商場、大商廈和服務式酒店,活化了這區。時間尚早,附近的打工仔還未湧到來吃午飯,所以,酒樓較為冷清。侍應說﹕「隨便坐」,其實真係隨便任我揀位坐。卒之,揀咗個靠近窗口的座位,坐下,點了一壺香片。水滾茶靚,哆落有茶味,算唔錯。睇下張點心紙同小食紙,諗來諗去都唔知揀咩好 (選擇困難症又發作)。見隔離嗰檯食緊銀芽肉絲炒麵,睇落都唔錯,唔執輸,我都點番一個先。碟炒麵好鬼大碟,銀芽、肉絲、木耳、韮黃蘑菇茨汁舖滿麵,好彩無叫其他點心,否則,食唔晒會做大嘥鬼! 鍾意吃銀芽肉絲炒麵的原因好簡單,就是貪佢一個麵,一開始可以吃到熱辣辣脆卜卜的口感,然後就是茨汁滲入麵內之後,變成軟林林,不知幾過癮! 而這個炒麵又真的沒有令我失望,滿足到我預期的兩種口感,味道又好,點一些浙醋來吃更加好味。
水滾茶靚,哆落有茶味,算唔錯。
靚茶香片
銀芽肉絲炒麵
一邊吃,一邊哆茶,一邊從窗外望去街外,人流沒有像以前工廠林立時那麼繁盛,靚商廈卻越來越多。時代變了,你沒法改變,活在當下,至為真!