2021-10-17 10630 瀏覽
十月九號係妹妹生日,一早就訂咗去Mr. Tomahawk 鋸扒,誰不知一早起身就掛咗八號風球,諗住個dinner 凍過水,幸好餐廳下晝打電話嚟,話佢哋開番喇,於是就照原定計劃進行,一於去食生日大餐!可能是因為打風,餐廳的客人唔多,侍應安排咗我哋坐窗口位置。餐廳的裝修簡約,係六、七十年代風格,在大風大雨下望住對岸的尖沙嘴,別有一番感受。生日嘅人要食肉眼扒,咁啱Mr. Tomahawk 做緊半價斧頭扒,於是就要咗個四人嘅斧頭扒set dinner。第一樣上嘅係白酒煮刀背蜆。啲蜆非常肥美,啖啖肉,口感清甜。之後上嘅係法式焗海螺,已經好耐冇食到咁上嘅頭盤,感覺上非常懷舊,亦都非常「香港」。海螺不過不失,但配上啲mashed potato 就提升咗整個層次。因為係四人份量,所以要咗件一公斤半重嘅斧頭扒,侍應建議要medium rare, 出嚟果然係一流。件斧頭扒擺在加熱餐具上,就算食得慢都唔怕舊扒凍咗。件扒焗得非常到位,肉質鮮嫩,肉汁鮮甜,套餐襯埋香脆薯條及沙律,完全係生日壽星憧憬的靚扒,決定嚟Mr. Tomahawk 鋸扒的確是明智之舉👍。甜品係Haagen Dazs雪糕抔及一杯餐茶。我哋坐在

白酒煮刀背蜆
法式焗海螺

斧頭牛扒

甜品係Haagen Dazs雪糕抔及一杯餐茶。我哋坐在窗邊,享受美食之餘仲一面欣賞窗外的橫風橫雨,不失為一個難忘的生日大餐。

Haagen  Dazs Ice  Cream
2021-10-09