2019-03-04 559 瀏覽
Happy Friday,收左工當然要食好D。我係一個麵精,好鍾意食麵,而呢間既selling point 就係用來自台灣既Kiki麵製作出唔同款式既麵食,好吸引呢。除左麵,餐廳仲提供不同種類既廣東同亞洲菜式。我地今次叫左兩個小碟: 一口豆腐同金銀蒜蒸茄子同「一口豆腐」即叫即炸外脆內軟,豆腐非常滑,外層曬上少許椒鹽吊味,香口非常!「金銀蒜蒸茄子」:味道似平時食既蒜茸蒸扇貝,茄子吸收哂蒜頭味道,非常惹味。茄子比較粗身大條,所以唔會淋到一pat野,有D咬口,我鍾意!主菜叫左個「蒼蠅頭拌麵」,其實即係豆豉碎,豬肉碎、香蔥、辣椒炒香後用來拌麵。麵既底部有些少調味醬汁,所以食落唔會太乾身,好惹味。麵質硬度適中,有咬口。呢個麵本身係辣既,朋友怕辣所以叫廚房儘量整小辣。最後味道係微辣,但朋友都食得到。甜品方面,叫左個賣相吸晴既「伯爵戚風蛋糕配黑糖珍珠」。蛋糕是英式伯爵茶口味,口感綿密帶淡淡茶香,再配以法國忌廉打成的伯爵茶味忌廉,面頭加上台灣黑糖珍珠和黑糖漿,不會過甜,味道一流!飲品方面,餐廳另一賣點就係Kiki茶,門口位置更設有外賣飲品專區。我就試左熱飲「焦糖堅果奶蓋杏仁茶」,本身無咩期待,但呢杯野
Happy Friday,收左工當然要食好D。

除左麵,餐廳仲提供不同種類既廣東同亞洲菜式。

我地今次叫左兩個小碟: 一口豆腐同金銀蒜蒸茄子同

一口豆腐

金銀蒜蒸茄子

蒼蠅頭拌麵

甜品方面,叫左個賣相吸晴既「伯爵戚風蛋糕配黑糖珍珠」。
伯爵戚風蛋糕配黑糖珍珠

我就試左熱飲「焦糖堅果奶蓋杏仁茶」,本身無咩期待,但呢杯野完全suprise到我!
焦糖堅果奶蓋杏仁茶

面頭既奶蓋都幾厚,口感綿滑如絲,帶海鹽味道,杏仁茶杏仁味不會過重,整杯杏仁茶都落左好多杏仁碎,正呀! 重點係呢杯野份量都幾多,飲極都仲有,本身都驚唔夠飽,但飲埋杯野就岩岩好。

聽講「焦糖堅果奶蓋杏仁茶」係冬季限定,所以未飲過既人一定唔好錯過,強烈推介!我都會趁佢未完再去飲多次~

總括而言,餐廳食物質素高,裝潢別具特色,座位寬敞舒適,食物份量雖然有點精緻,價錢偏中上,但值得一試!

2019-03-01
一口豆腐