2011-09-24
本來我唔明點解呢間餐廳咁難訂位,食完之後,我開始明白。一坐低,我見到有金錢雞的介紹,每天限量發售,因為要用黃沙潤嘅關係,一日先得二十份。我哋七點半到達,已經只剩下三份,五個人,不夠一人一份。侍應話,即叫即燒,八點三出爐,有冇問題?緊係無問題啦。我哋先食咸魚煎肉餅,掂!餐牌話唔用梳打粉,真係嘅,有咸香,有肉味。清酒魚湯煑蜆,唔錯,蜆肉很新鮮,魚湯非常甜。金錢雞嚟啦!其實這個菜我不是吃過很多次,因為唔係咁多地方做,兼且很多地方做得麻麻,雞潤很乾,加一個甜到死的汁。大班樓的確不同,細件一點,但鬆化很多,燒得很香,亦唔乾。最好是底下嘅小饅頭,夾住一齊食,口感好好。剁椒蒸頭腩,又係好嘢。雞油花雕蟹,正如其他人講的一樣,食到唔停得口。因為大家講得太多,我喺呢度不再介紹。再來青花椒麻辣雞,嘩,非常刺激,不是太辣,但很麻很香,值得一試。甜品係杏仁茶,香到入心。藍棗糕清甜,比紅棗糕有牲格。飽到唔識郁。而家我明點解咁難訂檯。
清酒魚湯煑蜆,唔錯,蜆肉很新鮮,魚湯非常甜。
甜品係杏仁茶,香到入心。藍棗糕清甜,比紅棗糕有牲格。
飽到唔識郁。而家我明點解咁難訂檯。