餐廳: 蟹仙海鮮蒸碢大公館
資訊:

2021-11-03 113 瀏覽
蟹仙海鮮蒸碢大公館 (銅鑼灣).之前去食茶餐廳經開見到銅鑼灣都開左蟹仙分店,個名有少少分別係地方上就腳好多。今晚見女朋友過開黎港島就試下不同分店.可能真係太新嘅關係,店員比起之前去嘅九龍城分店無咁熟手,我倆今次決定一改以往試下個二人套餐,叫包羅萬有,比起平日食嘅海鮮外再多左手工丸類同埋肉。.蝦同各樣貝類都還好,貝類唔洗沾任何豉油,因為本身嘅鹹果已經好重。到龍蝦,上次食左澳洲青年龍蝦,呢到店員推薦食琵琶龍蝦🦞,但今次嘅肉唔夠之前其他分店食得實.到重頭戲-—蟹🦀,太平洋饅頭蟹,望落好肥好圓,外貌似石頭,店員介紹係深海蟹,做左媽媽好耐所以外殼有保護色;罕有大黃奄蟹,每次我倆都最喜歡食呢個蟹,無可否認只有蟹仙我食過呢種蟹,但無奈今次隻蟹肉偏散,唔似之前咁一梳梳肉。.到粥嘅部分,今次漏左熟手店員嘅提醒,少放左蝦頭落去煲,令到味道好似無之前食開咁好食。另外甜品今次要比現金先有得送,我倆無咁多cash係身所以無食到嚕~蟹仙海鮮蒸碢大公館 (銅鑼灣)銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈地下-1樓
蟹仙海鮮蒸碢大公館 (銅鑼灣)

蟹仙海鮮蒸碢大公館 (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈地下-1樓