餐廳: 蟹仙海鮮蒸碢大公館
資訊:

在銅鑼灣食晏從來都唔系易事,本來只想在茶餐廳食個快餐,點知人頭湧湧,於是見到姐姐努力地派傳單,就半推半就咁吃了一頓不錯的蟹黃午餐。地點是「蟹仙海鮮蒸碢大公館」價錢當然比茶餐廳貴三份一,但質素就好好多,同店員傾咗一輪之後就預訂了另一天的晚餐。可惜天意弄人第五輪疫情就殺到埋身,只好將晚餐拖延多幾星期,最後決定提早吃晚餐一了百了。店內裝潢簡潔,大約十多張枱,當天只有我們唯一枱客,哎~希望餐廳能渡過難關。店員稱老闆有40年海鮮買手經驗,確保每一種海鮮均是由漁民捕獲的新鮮靚貨。55 折後專櫃海鮮套餐$439/位我形容這是強大海鮮陣容,我平時都唔多食海鮮,一個字「懶」拆殻,今日可能已經將我一年拆殻嘅quota 用盡了。石窩蒸海鮮更是第一次試,用一頂類似農夫草帽的蓋子蓋着海鮮,店員貼心地為我們預備及調教每種海鮮的時間,令海鮮出爐的時間更精準,味道更佳。套餐共十款海鮮,味道由淡至濃,先由「深海星斑」半份以薑蔥焗幾分鐘店員為我們打開蓋就有得食啦,星斑肉質細嫩,蒸出原來的甜鮮度。「越南大虎蝦」通常開邊蒜蓉蒸,好少用咁大隻虎蝦嚟清蒸,又試吓係點。他隻肉質紮實飽滿,口感厚實,蝦味濃郁,相當唔錯。「台灣九孔鮑魚

地點是「蟹仙海鮮蒸碢大公館」

55 折後

專櫃海鮮套餐$439/位

套餐共十款海鮮,味道由淡至濃,先由

「深海星斑」半份

「越南大虎蝦」
「台灣九孔鮑魚」
識食一定以清蒸,可以吃鮑魚的鮮味,原汁原味,肉質彈牙,嚼勁十足。
正值青口當造季節,剛蒸出來的「大西洋野生青口」漲卜卜,味道份外清甜,吃慣雪藏貨色就感覺好大分別,新鮮青口肉質更富彈性。

「紐西蘭刀背蚌、紐西蘭月亮貝」
這兩款海鮮味道都好相似,先吃到係海水嘅鹹香、繼而係貝類嘅鮮甜,冇渣、有嚼勁。

「韓國慶南珍珠蠔」
蒸煮時間拿捏得10分準成,珍珠蠔剛剛熟,時間不多不少,其身型特別圓潤,咬落爽脆,內裡超juicy ,完全唔感覺到有腥味。

「西澳龍蝦」
龍蝦肉雪白,肉質爽脆、十分鮮甜美味,蝦頭亦有不少蝦膏,我們索性把整隻龍蝦殼放入粥底內烹煮。

我會形容他是壓軸好戲
「罕有大黃菲律賓奄蟹」
一打開蓋見到已經蒸熟機奄仔蟹是勁爆蟹膏,雖然我唔食蟹膏但係都偷偷輕嚐咗一口,口感滑如忌廉,味道好似豬潤,但多了一份鮮味,除咗食蟹膏之外,原來蟹肉都唔少,蟹鉗是我最喜歡嘅海鮮,鮮甜、啖啖肉真係好好味。

三款「有機蔬菜」
蒸出嚟嘅蔬菜,基本上係冇味嘅,所以要用啲醬油嚟調味。
最後梗係要食埋個海鮮粥底,它就是將我剛才吃過嘅海鮮精華滴滴放在粥底內,粥底又香又甜又棉蜜,每人分得兩碗多,絕對足夠填飽肚子。

最後送上甜品 【椰汁雪燕】
2022-02-06