2023-01-05 12 瀏覽
# 𝒯𝓈𝓊𝑒𝓃 𝓌𝒶𝓃 古今二越開越多分店,記得好耐之前去觀塘食過,佢哋啲卷物非常出色。今次好想食日 本野同飽肚啲,所以去咗荃灣天地分店,餐廳唔算大,但係好新款日式設計,坐低QR code落單,一打開本Menu見到好多卷物,而家好多都寫住獲獎,由於2個人怕食唔晒,所以揀咗細份量幾款試吓。今次試左:1-龍卷風沙律 🥗HKD76落單嘅時候餐廳好貼心,如果唔食辣可以走Wasabi,個沙律做頭盤好清新,上面有海量我最鍾意嘅蟹柳絲同魚子,沙律唔算好多醬,唔會令到太Heavy,而且上面有啲趣趣好好食。2-清酒🍶煮蜆 HKD128由於朋友想食蜆,叫咗個清酒煮蜆 ,一黎飲咗個湯底好清甜,唔會太重酒味,而且湯底有好多菇同海帶嘅配菜。啲蜆份量好多好大隻,唔會有沙,美中不足底有兩三隻未開口。3-自家玉子燒(6件)HKD55個玉子燒上碟好精緻,望落好似好少份量,唔似平時嗰啲食開大大嚿厚身,但係一食落去好有驚喜,個蛋味同焦糖味好出,而且旁邊配埋個Wasabi醬非常之夾,個玉子燒非常好食。4-彩虹巻 🍣HKD116嚟到呢度一定係食卷物,今次試咗呢款彩虹卷入邊有刺身、牛油果、蟹柳、青瓜。上碟顏色非常之靚,佢用咗唔同
# 𝒯𝓈𝓊𝑒𝓃 𝓌𝒶𝓃

今次試左:
1-龍卷風沙律 🥗HKD76

2-清酒🍶煮蜆 HKD128

3-自家玉子燒(6件)HKD55

4-彩虹巻 🍣HKD116

嚟到呢度一定係食卷物,今次試咗呢款彩虹卷入邊有刺身、牛油果、蟹柳、青瓜。上碟顏色非常之靚,佢用咗唔同嘅食材疊成一條長壽司刺身用上三文魚吞拿魚,口感幾好,感覺好清新,食多咗都唔會覺得油膩。

5-搖滾樂(6件)🍣HKD82

朋友好鍾意食鰻魚,所以叫咗呢一個。入邊材料有鰻魚,牛油果,炸蝦同芝士。呢個入邊有炸蝦所以非常之好咬口,而且佢每個卷物做得好實淨,唔會容易跌晒啲材料出嚟,每舊做得份量啱啱好,鰻魚唔係厚身嗰種,而且芝士入面溶化嘅感覺好正。

呢度除咗卷物出色之外,仲有好多日本料理,例如鍋物,天婦羅,串燒,特色飲品等等,嘢飲方面嗌咗杯蜂蜜柚子烏龍都好出色,啲柚子唔係平時嘅柚子蜜沖,因為個底有好多柚子肉,而家開咗咁多分店,仲有尖沙咀,快啲去試吓啦。

📍 古今二 (荃新天地) (荃灣)
荃灣楊屋道1號荃新天地1期1樓116號舖

#foodiehongkong#hongkongfoodlover#hongkongfoodie#hongkongfood#foodsharing #foodie #eat #香港#hongkongfoodblogger #hongkongfoodlover#hongkongfoodie#instafoodhongkongrestaurant#hongkongeats#hongkongfoods#hongkongfoodbloggers#instafoodie #instafoodporn #instafoodgram #foodporn#吃貨#香港美食 #吃貨 #吃貨女孩 #吃貨日常 #相機食先#ka_foodicted
2023-01-05