2021-02-18 2601 瀏覽
今日同M佬嚟到位於銅鑼灣嘅立鮨,舖頭嘅日式裝飾,日文嘅歡迎光臨,更重要係香港少見嘅立食文化,讓我地重拾久違嘅日本之旅。立鮨嘅魚生選擇好多,除咗可以選擇自己鍾意食嘅款式,亦可以選擇廚師發板,品嚐當日最新鮮嘅魚生添。火炙左口魚邊壽司經過火炙嘅左口魚邊,係我哋最愛,魚油十分豐富,帶點焦香,入口即溶。劍魚腩壽司次次同M佬食壽司,劍魚腩都係佢嘅必叫之選,因為佢好鍾意劍魚腩獨特嘅肉質。劍魚腩肉身呈白略帶淡紅色,肉質柔軟脂肪多,鮮甜而不膩。油甘魚腩壽司油甘魚腩非常厚實滑嫩,魚肉細緻甘甜,非常新鮮。北海道特大珍寶帶子壽司Menu話特大又珍寶,上枱嘅時候真係不負所望,帶子後生又大隻,肉質彈牙鮮甜,完全唔捨得吞落肚,好滿足。大吞魚腩壽司好味嘅吞拿魚真係好好味(我係咪講緊廢話?),吞拿魚後設,油脂分佈平均,入口即溶。北海道活象拔蚌壽司雖然我哋一向都少食象拔蚌刺身,但嚟到呢度,一定要試試,象拔蚌好鮮甜,彈牙有夠爽脆。針魚壽司、梭子魚壽司、平貝壽司師傅建議先食左邊嘅針魚,之後食中間嘅梭子魚,最後先食平貝,咁就可以由有淡口味食到重口味,欣賞到魚鮮嘅層次。針魚屬於螢光魚,部份人會驚佢會有腥味,其實加咗蔥同少少薑,反

火炙左口魚邊壽司

劍魚腩壽司

油甘魚腩壽司
油甘魚腩非常厚實滑嫩,魚肉細緻甘甜,非常新鮮。

北海道特大珍寶帶子壽司

大吞魚腩壽司

北海道活象拔蚌壽司

針魚壽司、梭子魚壽司、平貝壽司
師傅建議先食左邊嘅針魚,之後食中間嘅梭子魚,最後先食平貝,咁就可以由有淡口味食到重口味,欣賞到魚鮮嘅層次。針魚屬於螢光魚,部份人會驚佢會有腥味,其實加咗蔥同少少薑,反而提升佢嘅鮮甜味!梭子魚微微燒過,令魚油更突出;至於平貝味道甜香,肉質比較酥脆爽甜。

值得一題係壽司飯採用赤醋飯,而且飯嘅份量唔多,我哋食咗咁多,都唔會覺得好飽,加上師傅會喺壽司上面加啲柚子碎,令味道鮮美大大提升,又唔會太滯啦!
2021-02-18