2021-02-05
假日就係要外出搵好野食既時候渝味曉宇係apm 開左新分店,睇到menu選擇眼花繚亂,又勾起左我想打邊爐既心啦🥢假日關係,加上食肆禁晚市堂食,三點半左右已經有人潮排隊等位約半小時後,店員安排梳化卡位比我地坐位位置闊敞,店鋪既裝修亦比人有種休閒既格調▫️店家會為每份食客附上小圍裙,方便進食充滿紅油既重慶火鍋,好貼心既準備💖▫️火鍋配料選項設計同樣貼心,設有一份/半份,價格亦合理▫️於點餐紙上有溫馨提示每種食材最合適煮成時間可因應自己口味調制火鍋醬油,餐廳亦都為每枱食客準備計時器,方便計時⌛️🩸老規矩,一半是辣湯,另一半是不辣的溫馨提示:餐廳最近做promotion,湯底免費🆓▫️普通辣大紅鍋:後勁凌厲既湯底,重麻,有些微嗆喉▫️大骨滋補鍋:正正常常的豬骨湯底曉宇苕粉 (半份 $29)火鍋必點,吸哂湯汁後煙煙韌韌,好味~🦆鴨血 (半份 $42)鴨血好嫩,煮熟後仍然飽滿多汁,加埋重慶湯底既味道,好惹味🐮曉宇嫩牛肉 (半份 $42)牛肉切比較厚身,但滾起後仍然嫩滑juicy,牛味重,價錢上好抵食,一定要order🎋竹笙 ( 半份 $32 )脆嫩爽口,火鍋必點🦑手打墨魚滑 ( 半份 $46 )打到起哂膠既墨
假日關係,加上食肆禁晚市堂食,三點半左右已經有人潮排隊
等位約半小時後,店員安排梳化卡位比我地
坐位位置闊敞,店鋪既裝修亦比人有種休閒既格調
▫️火鍋配料選項設計同樣貼心,設有一份/半份,價格亦合理
▫️於點餐紙上有溫馨提示每種食材最合適煮成時間
🩸老規矩,一半是辣湯,另一半是不辣的
溫馨提示:餐廳最近做promotion,湯底免費🆓
▫️普通辣大紅鍋:後勁凌厲既湯底,重麻,有些微嗆喉
▫️大骨滋補鍋:正正常常的豬骨湯底
曉宇苕粉 (半份 $29)
火鍋必點,吸哂湯汁後煙煙韌韌,好味~
🦆鴨血 (半份 $42)
鴨血好嫩,煮熟後仍然飽滿多汁,加埋重慶湯底既味道,好惹味
🐮曉宇嫩牛肉 (半份 $42)
🎋竹笙 ( 半份 $32 )
脆嫩爽口,火鍋必點
🦑手打墨魚滑 ( 半份 $46 )
打到起哂膠既墨魚滑鮮香味濃,爽口彈牙,超有嚼勁!
稻田毛肚( 半份$62 )
應該係黑柏葉(?)
好爽口好好味,不過略嫌份量太小,得幾片
整體水準好滿意,係絕對會再 encore 的火鍋店