2018-10-15 796 瀏覽
重慶味道在香港香港人最愛打邊爐都唔係新聞, 火鍋店愈開愈多, 真係要揀間正嘅都好難. 知道呢間銅鑼灣本店係旺角開咗分店當然狗衝要去試下. 老實講本人對打邊爐都算老經驗, 但呢間真係令我知道咩係「服務 + 質素」. 價錢雖然算中上, 但絕對值回票價。湯底: 椰子滑雞煲配重慶麻辣鍋, 一次過滿足兩個願意椰子滑雞煲唔好以為D肉好”鞋”, 原來食落好JUICY, 點下醬汁食都幾正. 醬汁方面係任你配搭, 仲有樽裝麻油, 誠意十足. 醬料黎講, 呢間打邊燼算係我見過最充足多款.小食叫咗唔係周圍都食到嘅紅糖糍粑 ($58), 甜甜地, 煙煙韌韌, 點埋醋食完糯米都唔會太濟.丸類揀咗鮮蝦滑丸 (半份$58), 半份份量剛剛好, 手打肉質好豐富, 好好味 ^__^主角黎啦牛頸脊 (半份$198), 唔係講笑, 原來半份都好大盆, 上到台同朋友都嘩咗一聲, 脂肪同肉比例分明, 食落口多汁唔乾, 呢個價錢都咁高質, 決定下次真係要試埋其他!次次打邊爐都會叫萵筍 ($38) 因為係屋企食都算麻煩, 切都要大半日考功夫, 出到黎唔駛自己切就要食啦. 凍豆腐 ($38) 索哂湯, 好入味, 食得辣可以試下放麻辣
重慶味道在香港

湯底: 椰子滑雞煲配重慶麻辣鍋, 一次過滿足兩個願意

次次打邊爐都會叫萵筍 ($38) 因為係屋企食都算麻煩, 切都要大半日考功夫, 出到黎唔駛自己切就要食啦. 凍豆腐 ($38) 索哂湯, 好入味, 食得辣可以試下放麻辣湯, 朋友話好過癮好入味.

最後因為好小見有得食重慶小麵 ($28) 就試下佢喇, 放雞湯就夾D, 放辣湯始終都係推介紅薯粉就夾.

總結係合理價錢, 食到高質材料, 位置好方面, 又大間, 通風好好, 不過打完邊爐難色成身味, 下次一定會再去.