2020-12-22 260 瀏覽
本人一向同黃埔都唔係好拉得到關係, 無他嘅, 唔係響果邊工作, 都唔係果邊居住, 而且果邊都唔係購物區, 所以去果邊嘅次數少之有少, 不過咁岩今日去黃埔影相, 咁影相之前就去左搵餐廳食野, 原來附近都有唔少餐廳喎, 咁我就睇門面見到最吸引又算寬敞嘅試下啦, 就去左呢間十二味功夫啦, 咁佢地規模唔細嫁, 都有1x 間分店, 我就食過尖沙咀同旺角, 黃埔呢間第一次食呢個午市餐牌, 價錢比一般茶記貴dd, 但出品嘅食物又的確精彩, 有神氣一點每個午餐都會送嘅前菜(!?), 其實就係蠶豆黎, 炸到非常香脆, 外衣脆卜卜, 芯有咸香, 如果配酒食效果應該幾好, 但食飯就有少少古怪, 可能係隨機吧呢個係唔辣嘅酸菜魚, 份量十足, 睇見個湯同碗飯嘅比例都知道抵食啦裏面有魚片, 酸菜, 萵筍, 蒜頭等等, 蒜頭已爆香嘅情況下淋上酸菜魚, 所以不論湯還是魚都滿滿蒜頭嘅香味, 酸菜比平時坊間嘅酸得多, 魚片非常嫩滑有甜味, 湯底又酸又香蒜味, 不過就咁飲可能太重味, 建議泡飯食中和一下呢個係麻辣牛肉香鍋, 一見到第一時間就留意到紅棗咁大粒嘅辣椒, 數數埋埋有成1x 粒, 所以呢個鍋係非常辣嘅份量都好多咁配

份量都好多

咁配料有蓮藕, 芽菜, 薯仔片, 牛肉, 木耳等等, 用左好多紅油爆香, 所以比較油膩, 蓮藕同薯仔片爽口, 牛肉幼嫩帶甜, 不過相比之下木耳係最match 嘅, 因為有紅油爆香, 木耳爽口唔會吸油
睇落好似水咁清, 但係菊花蜜黎, 好甜, 但係清甜嘅口感, 唔會飲完口乾
埋單136蚊, 以呢度提供嘅質素來講係非常之抵食嘅, 但因為好重口味所以冇咩可能日日都食, 間唔時食下都ok
2020-12-20