2020-12-22 260 瀏覽
本人一向同黃埔都唔係好拉得到關係, 無他嘅, 唔係響果邊工作, 都唔係果邊居住, 而且果邊都唔係購物區, 所以去果邊嘅次數少之有少, 不過咁岩今日去黃埔影相, 咁影相之前就去左搵餐廳食野, 原來附近都有唔少餐廳喎, 咁我就睇門面見到最吸引又算寬敞嘅試下啦, 就去左呢間十二味功夫啦, 咁佢地規模唔細嫁, 都有1x 間分店, 我就食過尖沙咀同旺角, 黃埔呢間第一次食呢個午市餐牌, 價錢比一般茶記貴dd, 但出品嘅食物又的確精彩, 有神氣一點每個午餐都會送嘅前菜(!?), 其實就係蠶豆黎, 炸到非常香脆, 外衣脆卜卜, 芯有咸香, 如果配酒食效果應該幾好, 但食飯就有少少古怪, 可能係隨機吧呢個係唔辣嘅酸菜魚, 份量十足, 睇見個湯同碗飯嘅比例都知道抵食啦裏面有魚片, 酸菜, 萵筍, 蒜頭等等, 蒜頭已爆香嘅情況下淋上酸菜魚, 所以不論湯還是魚都滿滿蒜頭嘅香味, 酸菜比平時坊間嘅酸得多, 魚片非常嫩滑有甜味, 湯底又酸又香蒜味, 不過就咁飲可能太重味, 建議泡飯食中和一下呢個係麻辣牛肉香鍋, 一見到第一時間就留意到紅棗咁大粒嘅辣椒, 數數埋埋有成1x 粒, 所以呢個鍋係非常辣嘅份量都好多咁配

份量都好多

咁配料有蓮藕, 芽菜, 薯仔片, 牛肉, 木耳等等, 用左好多紅油爆香, 所以比較油膩, 蓮藕同薯仔片爽口, 牛肉幼嫩帶甜, 不過相比之下木耳係最match 嘅, 因為有紅油爆香, 木耳爽口唔會吸油
睇落好似水咁清, 但係菊花蜜黎, 好甜, 但係清甜嘅口感, 唔會飲完口乾
埋單136蚊, 以呢度提供嘅質素來講係非常之抵食嘅, 但因為好重口味所以冇咩可能日日都食, 間唔時食下都ok
2020-12-20
2020-12-16 170 瀏覽
和家人試了這一間川式風味的菜館味道不錯,辣得很滋味餐廳鄰近有好多交通工具,位置優越酸菜魚$228 +寬粉$26這一味酸咪咪的,十分開胃點了小辣,辣度剛好魚肉很入味,而且沒有魚骨酸菜魚還搭配了萵筍,和酸菜味道很夾寬粉吸收了酸菜魚的酸味,好味!經典香辣鍋 $38 加配5餸$152餸方面,我們點了雞軟骨、金針菇、土豆、萵筍還有豆皮點了小辣,不過可能因為點了比較吸味的金針菇還有豆皮,味道是頗辣的這一味十分惹味不論嗅覺還是味蕾也很享受當中最欣賞金針菇和萵筍沒想到萵筍的爽和這道香辣鍋出乎意料的夾
和家人試了這一間川式風味的菜館
味道不錯,辣得很滋味
餐廳鄰近有好多交通工具,位置優越

酸菜魚$228 +寬粉$26
這一味酸咪咪的,十分開胃
點了小辣,辣度剛好
魚肉很入味,而且沒有魚骨
酸菜魚還搭配了萵筍,和酸菜味道很夾
寬粉吸收了酸菜魚的酸味,好味!

香辣鍋
經典香辣鍋 $38 加配5餸$152
餸方面,我們點了雞軟骨、金針菇、土豆、萵筍還有豆皮
這一味十分惹味
不論嗅覺還是味蕾也很享受
當中最欣賞金針菇和萵筍
沒想到萵筍的爽和這道香辣鍋出乎意料的夾
香辣鍋
2020-11-25 186 瀏覽
點了麻辣鍋味道可從辣與不辣中選擇,主食可以選3款肉類及2款素類,點了魚腐、蝦、豬軟骨、豆皮、腐竹,有很多辣椒,大大粒好似紅棗咁,我哋怕辣當然冇食到啦,小辣已經是我們最可接受的辣度了,因為用優惠價錢買,所以店員都無招呼水比我哋,我哋都無所謂。豬軟骨切得太細粒,最喜歡魚腐,蝦就好似唔入味咁。順帶一提,洗手間是與另一間子店舖分享用的。
2020-11-24
2020-11-07 276 瀏覽
1) fish fragrant eggplantI normally like egg plant, but I couldn't finish the dish as it was too spicy and oily...2) non spicy boiled fish with pickled cabbages Ordered non spicy one , but the pickled cabbages were sour and spicy...couldn't stand it. There were only 4 pieces of fish, different to the big portion shown in other's post. The fish scales also remained 🥺🤢
1) fish fragrant eggplant

2020-10-29 255 瀏覽
成功$20買到優惠當然再試吓...估唔到雖然$20, 但員工都好好服務!讚👍仲教我哋點劃張點餐紙...最後,除鍋外,追加食品另外開張單...我哋都加左白飯,飲品同甜品...味道,環境,服務...都值得推介....就算無優惠下次都會再幫襯👍

2020-10-29
團購
  • 香辣鍋
2020-09-28 560 瀏覽
今日嚟到呢間位於黃埔嘅十二味功夫食酸菜魚呢度嘅酸菜魚好出名有唔少嘅雜誌報道我哋兩個人叫咗一盤酸菜魚再另加寬條粉聽聞寬條粉係佢最好嘅朋友點可以唔食啊等咗大概10分鐘酸菜魚就上枱呢度嘅魚係用鱸魚原條起骨 所以啖啖肉酸菜同魚一樣咁好食湯底入面有大量嘅酸菜萵筍加埋寬條粉兩個人食都夠甜品我哋叫咗紅糖糍粑一碟有八條上面放上大量黃豆粉炸得香脆點埋紅糖食十分一流係我最鍾意食嘅甜品之一食完兩樣嘢都已經十分之飽相信下次都可以再encore
今日嚟到呢間位於黃埔嘅十二味功夫食酸菜魚

係我最鍾意食嘅甜品之一

食完兩樣嘢都已經十分之飽
相信下次都可以再encore
2020-09-04 590 瀏覽
好耐無食過酸菜魚 水煮魚條癮又上黎偏偏呢間就係公司附近 食個lunch set鼓起勇氣嘗試酸菜魚已經加辣至中辣 仲有魚腥味但魚係魚  無酸菜味酸菜係酸菜 淡淡的又唔香唔會再試 失望
好耐無食過酸菜魚 水煮魚
酸菜係酸菜 淡淡的又唔香
唔會再試 失望
2020-08-04
2020-08-29 613 瀏覽
屋企附近一直都諗住想試今日走去試下, 原來 星期六都有特價午餐至到五點 叫咗個酸菜魚套餐 60幾蚊都唔細 都有一窩, 仲有飯同 飲品嗰個梳化得飲都只係加十蚊但係超級大啲都夠兩個人份量, 魚已起骨嘅 , 入面有啲萵筍 亦都有很多酸菜 , 味道不過不失 叫得過 ,食評啲人話咕嚕肉好食 ,叫咗咕嚕肉真係好食,味道比酒樓好又脆脆地必點!!!!!!個甜品 調味料 係用咗同日本蕨餅 黃豆粉同埋黑糖 呢個口感 比較煙韌 日本嗰啲比較軟熟 但整體都好,下次一定再來!!! 呢度係冇咩服務 茶餐廳咁囉
2020-08-29
  • 咕嚕肉
  • 紅糖糍粑
2020-07-04 796 瀏覽
辣係一種味道亦都係一種嗜好,久唔久都會想去做,一年四季不分春夏秋冬,現時30幾度唔着衫都熱嘅情況之下,好想食辣野再為炎炎夏日加添一啲汗水,之前喺荃灣, 銅鑼灣同尖沙咀食過十二味,今日行過紅磡見到呢一間分店,又令到我辣癮發作,自己喺電話度落完order, 前菜蓮藕就即時送上,切到細細粒好爽脆,紅色但唔辣,主角酸菜魚一定冇走雞,魚肉一條骨都冇,完全啖啖肉,最鍾意係有萵筍做配菜,如果鍾意食飯咁啲汁撈飯一流,越食越開胃
2020-06-14 669 瀏覽
3點半去到想食個飯,一入嚟見到冇乜人,想坐張四人枱,職員就話呢度唔坐得,間舖頭得兩張枱有人,無mud人食,落單嗌左杯凍嘅菊花蜜,嚟咗杯熱嘅,叫佢轉返杯凍嘅就話:「你哋自己嗌錯。」好唔情願幫我哋換。一嗌完嘢食,就叫我哋買埋張單先,因為佢要食飯。後尾見到有兩個人入嚟食飯,佢叫人哋等埋佢哋食埋飯先再幫佢地落單。最後我諗果張枱應該坐咗20分鐘都未有人去落單。d嘢食黎到,擺明hea煮,衰過係屋企自己煮。啲嘢食冇乜味,泡椒牛肉又唔辣又唔咸,完全唔知點樣泡椒,以後都唔會再黎。

2020-05-17 834 瀏覽
今日返晏,返工前食個午餐,飽飽先有動力做野架ma。呢間十二味係公司附近,之前同同事食過,好好味又幾抵食,今日自己一個都去食先。餐廳裝橫甚有中國風,座位寬敞,我刻意避開lunch hour, 更加寫意。我叫左個川式口水雞再加罐加多寶,盛惠$68,午餐唔洗加一。 囗水雞份量十足,雞滑又惹味,餸飯梗直一流,食完飽哂呀。辣度適中,用加多寶清清熱氣,個人透心涼。呢度個個餸都想試,特別係酸菜魚,再搵日黎試埋個酸菜魚先。
今日返晏,返工前食個午餐,飽飽先有動力做野架ma。

我叫左個川式口水雞再加罐加多寶,盛惠$68,午餐唔洗加一。

呢度個個餸都想試,特別係酸菜魚,再搵日黎試埋個酸菜魚先。

• 口水雞
2020-05-07 714 瀏覽
呢度係最近嘅飯堂之一😁,多的時候一個星期來三次。每次都十分滿意,👏👏👏。咕嚕肉係呢度的招牌菜,每次都叫,可以話係試過最好的👆。喜歡魚🐟嘅,不妨試試水煮魚/酸菜魚🐟。喜歡多口味的,建議試香鍋,材料任君選擇,不過如果二個人嘅話,建議香鍋/魚二選一。份量好多嘅,仲有一個飯share 就剛剛好。九十分鐘用餐🍴,我地夠曬啦。見到好多外賣,辛苦啲waitress 。又要收錢,又要落單,忙個不停。。
呢度係最近嘅飯堂之一😁,多的時候一個星期來三次
又要收錢,又要落單,忙個不停。

咕嚕肉
干煸四季豆
咕嚕肉
干煸四季豆
2020-03-07 1028 瀏覽
因為有8個人食飯 所以預早左兩個星期打電話訂位 我地book左18:30 當時18:20去到 竟然冇留位 叫我地分枱坐住先😢我當然吾制啦 可以分開坐咁我就吾洗訂位啦 🥴佢地終於拍完枱 掉底左份餐牌就走左筆都冇點落單😂🤣唯有自己行去d吉枱拎清炒土豆絲其實叫得呢個菜對味道就可會有要求 因為一定系冇咩味既 但都吾好系淋丫 🥴木耳 偏辣口水雞 個味很好 但隻雞超肥肉小酸菜魚酸菜勝過魚 魚有腥味醬香鍋不過不失蔥油麵得個油字 完全冇味 🙄全晚最出色 紅糖糍𤆵外脆內煙un👍🏻比起油麻地果間呢間真系不要不要😢👎🏻
佢地終於拍完枱 掉底左份餐牌就走左
外脆內煙un👍🏻

比起油麻地果間呢間真系不要不要😢👎🏻
2020-03-02
2020-01-31 930 瀏覽
今年冬天比上年寒冷🥶下著濛濛雨的初三 在準備看戲之前來這間店舖吃東西🥢提前於網上平台 book了位 因為有折 嘻嘻😜 人見人愛酸菜魚(辣、+寬粉)之前會特登返大陸食鹿鼎記嘅酸菜魚 香港好難食得到個隻大陸味😆⋯試咗香港唔同嘅酸菜魚 終於覺得呢一間算係都OK既(唔係住家菜嗰隻酸菜魚😅) 魚嘅份量都OK 酸菜超級多 調味啱啱好!10分適合送飯👍🏼👍🏼自選乾鍋(五餐肉、雞軟骨、鮮牛肉、蓮藕片、鮮魷魚) 正正常常冇乜特別 友人覺得雞軟骨幾好食~但係鮮牛肉同埋鮮魷魚普通 P.s鮮魷魚應該改名做水魷魚 例牌 鮮牛肉都係比較多梳打粉 口感麻麻🤨口水雞正常 冇乜特別出色之處慾望酸梅我以為係普通酸梅汁 但其實係幾好飲喎!不過如果不喜歡太甜嘅朋友可以睇下會唔會可以小甜 因為有啲甜⋯最後兩個人吃不完的拎走咗🗣正常兩個人叫一個酸菜魚 白飯 再叫一個小菜已經好足夠🤣有折就抵食 都應該會再食下一次😅😅
今年冬天比上年寒冷🥶
下著濛濛雨的初三 在準備看戲之前來這間店舖吃東西🥢
提前於網上平台 book了位 因為有折 嘻嘻😜

人見人愛酸菜魚(辣、+寬粉)
人見人愛酸菜魚

自選乾鍋(五餐肉、雞軟骨、鮮牛肉、蓮藕片、鮮魷魚)

P.s鮮魷魚應該改名做水魷魚
例牌 鮮牛肉都係比較多梳打粉 口感麻麻🤨
口水雞

正常 冇乜特別出色之處
慾望酸梅
我以為係普通酸梅汁 但其實係幾好飲喎!
不過如果不喜歡太甜嘅朋友可以睇下會唔會可以小
甜 因為有啲甜⋯

最後兩個人吃不完的拎走咗
🗣正常兩個人叫一個酸菜魚 白飯 再叫一個小菜已經好足夠🤣
有折就抵食 都應該會再食下一次😅😅

2020-01-27
人見人愛酸菜魚
2019-12-28 709 瀏覽
果日去還庫觀音之前醫一醫肚先,一出地鐵站就見到呢間同我之前食過烤魚嗰間個鋪名一樣,一於試吓啦兩點半去到,店員話三點要收鋪問得唔得!我一個人食梗係冇問題啦!叫左個雞翼香鍋,佢雞翼開邊有6支單骨,其餘都係薯仔片蓮藕片!好香如花野!跟餐有一杯野飲同餐前小食,我揀左杯凍菊花蜜

跟餐有一杯野飲同餐前小食,我揀左杯凍菊花蜜