2017-08-13
呢排不停有朋友約我去打邊爐,以致我食評入面幾日就出現一篇打邊爐推介。不過呢間係特別嘅,因為好耐無試過麻辣鍋嗜辣嘅我真係有點感激帶我黎嘅朋友。呢度地方細細,但座位算大,幾舒服嘅都個碗好靚醬料有蔥蒜同芫荽,仲有豉油同麻油。留意,係無辣椒/辣油嫁! 鐘意食辣嘅朋友又好想叫佢俾辣椒你嘅朋友,我有個更正嘅食法:湯底:重慶麻辣鍋(中辣,我叫左多麻)重口味食法係加鍋底嘅花椒同辣椒放落個豉油度。咁樣食就唔怕豉油過走晒d麻辣味。食物煮耐啲就更加入味啦脆肉脘魚腩大大塊,睇個樣都覺得新鮮煮到變晒白色即刻食,真係勁爽,細骨唔多雪花肥牛都算幾大碟,脂肪唔多,所以一煮到粉紅色即刻食就較嫩口重慶麻辣煲又點少得薯粉?!呢個配搭真係好match。估唔到叫咗一碟兩個人食,食極都好似食唔完咁。因為煮嘅時間較長,所以我一開始就放左落去,薯粉都幾掛湯,加少少豉醬料超好味鮮蝦雲吞一碟有四粒。如果份量再多啲就好啦!蝦肉幾爽、size唔大唔細。 金菇煮咗好耐都唔係好吸到啲湯汁,所以我就連埋湯一齊食仲叫左墨魚滑同埋芝士腸,好飽!打邊爐點可以無啤酒!
呢度地方細細,但座位算大,幾舒服嘅都
個碗好靚
湯底:重慶麻辣鍋(中辣,我叫左多麻)
金菇煮咗好耐都唔係好吸到啲湯汁,所以我就連埋湯一齊食
仲叫左墨魚滑同埋芝士腸,好飽!
打邊爐點可以無啤酒!