2016-12-07 314 瀏覽
仲有兩個星期就過冬,星期日提早一家人去做冬飲茶!一年到晚工作咁辛苦,當然要揀間好啲既餐廳大吃一頓喇!係openrice見到圃公館位於帝盛酒店,而且新開幕,相信位於酒店質素都唔差,所以就嘗試下係酒店內飲茶吧!位於一樓既圃公館,沿樓梯上有盞水晶吊燈,感覺高雅,超愛唷!餐廳以高貴既紫色做主調,再配合埋落地玻璃既設計,自然光穿透玻璃,一邊嘆茶,一邊望著街外煩囂既街道,別有一番風味!蘿蔔糕內有火腿,有點鹹香,再經過煎煮,十分香口惹味!雖然經過煎煮,但入口唔會油淋淋。而且糕身實淨,唔會一舊粉,水準唔錯!飲茶當然唔可以少左蝦餃燒賣喇!燒賣上層既蟹子我超愛唷!入口脆卜卜,加添了口感,而且視覺上亦加分!燒賣既豬肉份量幾多,唔會太多肥豬膏,冇咁油膩唷!除左傳統既蝦餃,宜度有金簿仙氣魚餃!魚餃都係以蝦為餡料,打破傳統蝦餃既賣相,成為鮮甜爽口既仙氣洋溢魚餃!好味又吸睛!食完港女都變仙氣女神呀!奶皇包係我既最愛!飲茶食過咁多間既奶皇包,宜間比較特別!奶皇流心不在話下,奶皇呈橙黃色,比一般黃色既少見,味道較為濃,一籠得三個,不得不encore來多一籠唷!本想點碟炒粉/飯,侍應向我地推介餐廳有名既酸菜魚,味道酸酸辣
位於一樓既圃公館,沿樓梯上有盞水晶吊燈,感覺高雅,超愛唷!
飲茶當然唔可以少左蝦餃燒賣喇!
本想點碟炒粉/飯,侍應向我地推介餐廳有名既酸菜魚,味道酸酸辣辣,而且內有薯粉,很特別!上檯時見到魚肉已經大致片離魚骨,好容易就夾到!食魚最怕就係lur骨,宜碟酸菜魚就冇宜個煩惱!魚肉入口嫩滑冇腥味,唔中意食魚既我都食到停唔到口!加上晶瑩剔透既薯粉口感煙靭,我好中意呀!薯粉吸收哂酸酸辣辣既湯底,令人回味無窮!宜碟酸辣魚,一次過滿足到我地一家中意食酸辣同中意食魚既人!
港女飯後點都要食番個甜品既!
我order既糯米池係由日本直送的,質素同味道果然與眾不同!芒果味清新之餘,仲食到外皮既奶味,煙煙靭靭既口感,更加令人愛上!

整體黎講,食物同服務質素都好高,價錢都唔係太貴,第日都會同家人再黎唷!~