2023-02-18
如果喜歡飲清酒及食廚師發板嘅朋友,這裡應該係一個超值選擇!酒匠 Omakase真係以一個超值價錢,就可以品嘗不同清酒🍶配搭五道菜式都會以不同清酒襯托前菜一排靚靚一碟上擺放精緻,分別有口感非常之滑溜嘅鮟鱇魚肝、漬物二點有蜜糖魚仔干同酸甜爽口蘿卜、營養非常豐富,低脂肪,還可以促進消化搭配埋Cream cheese食仲出奇地正添嘅酒盜芝士、 味道清新細膩嘅和牛他他跟前菜嘅醇酒就係會津宮泉 Re: リヴァース (Reverse),入口口感輕巧,香氣沉穩之餘,後段更帶有薄薄的檸檬酸及爽快感覺。同前菜由淡味到濃味感覺匹配。刺身空運活魚薄切,有魚肉柔軟且膠質軟重嘅蜜金鯛;帆立貝嘅滑嫩貝柱,入口清甜、鮮美冰爽; 還有食落淡淡甘甜,入口充斥魚油香氣嘅油甘魚配爽酒-大納川 PEACE 純米吟釀是一款以反戰為主題的限定酒,入口帶點甘辛,同油香濃郁嘅刺新又係另一種風味揚物鰻魚野菜天婦羅炸得外脆內軟,鰻魚肉身十分嫩滑軟熟、南蠻乳酪炸鷄配上個醬汁十分惹味,咬開肉質鮮嫩多汁配翠玉 特別純米 入口甘酸平衡且柔和,陣陣像莓的酸酸香氣,感覺清新燒物煮物鮮甜爽脆、彈牙,柔嫩嘅鹽燒和牛舌;口感、肉汁和味道三者兼備明太子免治鷄
五道菜式都會以不同清酒襯托
前菜
一排靚靚一碟上擺放精緻,分別有口感非常之滑溜嘅鮟鱇魚肝、
刺身
空運活魚薄切,有魚肉柔軟且膠質軟重嘅蜜金鯛;
揚物
鰻魚野菜天婦羅炸得外脆內軟,鰻魚肉身十分嫩滑軟熟、
燒物煮物
鮮甜爽脆、彈牙,柔嫩嘅鹽燒和牛舌;
配醇酒-江戶開城 雄町 純米吟釀,帶點輕微炭酸感,同燒物煮物味道十分配合
是日甜品
紅豆綠茶蕨餅,抹茶蕨餅風味清涼,充滿嚼勁的口感,卻又自然而然地融化於口,當抹茶遇上紅豆,簡單的配搭創造出,絶妙多層次的豐富口感
配薰酒-天花 亀の尾 純米大吟釀 無濾過生原酒,富微碳酸帶來的清爽口感,甜味在嘴裡蔓延,酒質清脆,口感清澈,與甜品之味一樣十分配合
就今晚酒匠Omakase 嘅食法組合,