2/8/2008,星期六。終於都去到上海婆婆度試下啦!預計放工之後要兩點先入到屯門,所以一早派咗只馬仔大概一點去搵位。點知原來好快就有位,佢地又限時個半鐘既,所以就算有位都要放棄。叫佢點四再拎過一張飛,之後就好似時間停頓咗咁,條龍好耐都冇乜進展,終於真係兩點先剛好有位。我地四個人,見檯面只係放咗大餐牌,於是我就問侍應係咪仲有另一張餐牌有套飯食既。但回應郤是:星期六、日及假期係冇套餐食既。嗄!冇?有d失望,咁唯有散叫啦。叫咗婆婆粒粒炒飯,碟飯係醬油色既,有蝦同好似臘腸咁既材料係入面,濕咗d,味道較為重手。冷氣太大,風又勁,我地坐卡位既,但就個個位都好似係風口咁滯。基本上食物一到就會吹凍晒,就算點快手咁食,都係無補於事。跟住黎碟三絲冷麵,有幾條類似餚肉咁既肉條係上面,汁都好夠。小籠包既皮的確好薄,要好小心咁夾起黎食,裏面仲有肉汁既。要同d風搏鬥,所以第一時間食咗佢。期間都有侍應為我們添茶,好彩d茶夠熱咋。到生煎鍋貼上檯,一客三只,的確唔錯,係全程最夠熱既食物。一籠兩只既素菜包都OK既,但我又唔覺佢值九蚊一只喎。再加碼叫個甜品,原本我想食高力豆沙既,但佢地又話要食豆沙鍋餅,咁好啦。侍應好有禮

到生煎鍋貼上檯,一客三只,的確唔錯,係全程最夠熱既食物。一籠兩只既素菜包都OK既,但我又唔覺佢值九蚊一只喎。再加碼叫個甜品,原本我想食高力豆沙既,但佢地又話要食豆沙鍋餅,咁好啦。侍應好有禮貌咁預先提示:加豆沙鍋餅要等十至十五分鐘。好!等我又即刻睇下錶先。又有侍應幫我地收晒d碟,換過新碟同筷子預備食甜品。牆上既大陸feel小朋友大頭畫唔覺得靚,尤其佢地手上拎住杯唔合比例兼畫得比較差既甜筒,同幅畫好唔協調,就當我唔識欣賞啦。豆沙鍋餅上場啦,咦!真係十分鐘送到喎。唔太甜,合格既。

會唔會再幫襯?好難講,其實冇乜特別,名過其實。如果食輕食午餐,拎住二百蚊,係屯門市中心大把選擇。但我情願要等,都好過去茶軒!