2020-10-05 59 瀏覽
疫情都持續超過半年了,相信呢半年大家都攰了!今次我又去了觀塘的Cafe,佢唔只野食新鮮好食,而且仲有治療的魔「貓」力,可以令大家真正放下煩腦。大家記住記住要訂位,我個日放工7:30pm到,已經見到好多枱都已經有人坐啦!餐牌的食物選擇好多,而且價錢唔算貴。$298一Set 2人餐,而4人餐都只係$558。今次我同朋友叫了一份二人餐,佢今日的餐湯係南瓜忌廉湯,除了好香的忌廉味,湯入面仲有一絲絲的南瓜蓉,感覺唔錯。加上款式較多變,唔洗好似平日的西餐廳,飲黎飲去都係蘑菇忌廉同羅宋湯。個2人餐本身無包小食,但原來加多$28就可以有埋小食拼盤!佢的炸薯食落有D似金拱門的薯格,另外仲有我親愛的爆谷雞同埋炸魚寶。每款都新鮮炸起,夠晒熱辣辣!係4選1的意粉或意大利飯中,我們揀了廚師推介的挪威煙三文魚水煮蛋黃金卡邦尼扁意粉 (個名都幾長)。扁意粉的軟硬度適中,拌埋水煮蛋的蛋汁,味道都幾香。三文魚雖然唔算好多,不過仲有蘑菇及煙肉,食意粉時都夠餸,由頭食到尾。主食方面,有諗過試佢個竹炭漢堡,但為了容易Share,我們最終揀咗也馬火腿拉絲水牛芝士手工薄餅。Pizza的厚薄剛剛好,唔會太薄又唔會太厚。食的時候,纏

Pizza的厚薄剛剛好,唔會太薄又唔會太厚。食的時候,纏綿的芝士真係好誘人!食落芝士味為主導,加上味味咸香的Parma Ham,樓上Cafe黎就講,真係唔錯!

我自己會好留意Cafe飲品的獨特性,比我上次光顧,飲品的選賣好似又多了。

一直都無動力自己攪400次的400次咖啡,咖啡味比我想像中香濃好多,加上香滑的牛奶,不錯不錯!

朋友仔就叫了杯Oreo脆脆朱古力雲朵冰沙,揀親Oreo的飲品都唔會差。不過我好鍾意呢杯沙冰,用了白色的沙冰係杯邊做了幾朵雲朵,呢D咪叫心機囉!

我張枱好榮幸得到貓咪的垂青,坐係我們隔離共膳 (笑)!咁啱防疫的膠板係我們的中間,有D似動物園咁 (笑)

每隻貓咪都掛住個小牌仔,上面會有佢的名,而我們今次就係比糯米糕寵幸 (心心)

我都唔係第一次黎呢間Cafe,而上次就係去旺角分店,觀塘分店的地方再大D,咁就有更大地方同貓咪玩追逐遊戲 (笑)

我係一個愛寫字愛分享的吃貨!如果鍾意我分享的,我邀請您訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續發掘有咩CP高的冰糧!(敬禮)