2018-04-14 59 瀏覽
身為一個男人嘅我 最喜歡食嘅嘢當然就係十下十下即係打邊爐啦 今日就嚟到呢間漁火打返個邊爐先胡椒白果豬肚煲 一見到呢個湯底即刻心都爽埋 因為小弟我最鍾意食內臟 豬肚用料十足成煲都係豬肚 胡椒完全可以將豬肚嘅腥味或者其他異味完全逼走 白果嘅味道相對比較清淡 所以喺呢一煲湯底裏面唔係好食得出白果嘅味道漁火特選牛盛會 係呢間餐廳其中一個最有特色嘅菜式 佢選用咗牛頸脊 牛柳粒 牛胸肉 牛小扒 全部都好新鮮 食落油脂感豐富 而且牛肉味非常之濃郁 食到停唔到口 值得一讚雪白鮮膳片 白鱔喺淡水魚裏面算係非常之珍貴嘅食材 因為油脂豐富 烚完之後鮮味十分突出 完全可以媲美日本嘅魚生 肉質爽脆可口 值得一試牛胸爽  其實係牛胸部嘅脂肪 大家唔好以為一定係好林 其實佢烚起上嚟十分爽口 而且有少少咬口 完全唔似係普通嘅肥膏 但建議各位準備或者減緊肥嘅女士或者健康人士 食少啲 因為呢道菜好食到停唔到口 好容易上癮 一路食一路叫嫁鮮蝦丸 肉質非常之爽口彈牙 係用新鮮嘅蝦肉打成膠再搓成丸 食落肉質非常之好 而且冇筋