2021-04-06
難得有復活節長假,蜜桃小丸子當然要把握機會到處覓食!今日來到前排大熱的米芝蓮拉麵店,午餐時拎飛等咗陣,未見一開張時誇張的人龍,如果願意坐bar枱,唔使等大把位。舖頭行簡約日本時尚風,簡潔乾淨。餐牌選擇唔算太多,價錢中上。枱面有介紹應該點食先最好,可以做參考。招牌係貝汁醬油拉麵,出名在於店舖堅持用上每日新鮮直送60斤大蜆熬製、唔加味精嘅金黃色貝汁湯底,當中更配有黑松露醬、牛肝菌粉及牛肝菌油提鮮,所以第一口湯入口都幾有鮮味,鹹鹹地又少少甜,配搭剛剛好。不過我就覺得豬腩肉同叉燒太薄,滿足唔到愛吃肉的我,兩三啖已經食完啲餸,好似係咁食麵。另一款試咗煙熏黑椒豚肉拉麵,湯底冇上面個款咁濃,淡啲啲,黑椒味唔太突出,佢另外有啲炸筍咁嘅物體,但啲肉都係太少,主力係飲湯同食麵。如果用米芝蓮嘅標準嚟講,我覺得係唔算太喜出望外,因為之前係尖沙咀試過嘅另一款拉麵湯底感覺更鮮,而服務員態度好似做到好攰唔耐煩咁,未試過試一次就夠,冇必要番食。
餐牌選擇唔算太多,價錢中上。
枱面有介紹應該點食先最好,可以做參考。