2017-11-02
朋友都喜歡食放題~無論日式放題,定係火鍋放題!但係我就喜歡自己鍾意食乜嘢就叫乜嘢我就情願食貴啲,食少啲都好過今日我就要改變我朋友嘅想法,帶佢食啲好嘢!揀咗喺銅鑼灣嘅"漁火"一切就由湯底開始, 不會是什麼芫茜皮蛋湯,鴛鴦沙嗲鍋花甲海蝦魚湯鍋, 用魚湯做湯底,然後加上大大隻嘅花甲同埋海蝦先飲咗個靚湯,然後再加上湯先打邊爐花甲同海蝦都新鮮鮮甜, 真係非一般嘅湯底打邊爐一定係要先食牛啦, 一般都係揀下啲品種,唔係本地手切~就係安格斯肥牛!但係我揀嘅就係牛嘅部位,我揀牛頸脊叫左個細嘅$288,份量都不少呢!話俾大家知:牛頸脊,即牛頸位下橫膈膜後的部份。雪花多而且均勻,脂肪比例非常好,入口唔單止油香滑口,牛肉味仲係好濃厚食魚就梗係食龍躉啦魚肉晶瑩通透!唔使淥咁耐咖, 魚肉爽口,魚皮彈牙牛舌芯$88牛舌芯是只選牛舌肥大肉厚的部份,質地最軟,佔整條牛舌比例約18% 仔細看可見到表面油花,油香豐腴,質地軟腍,牛味濃萵筍都選最嫩嘅部份先俾客人, 所以真係要讚下呢度夾埋手,同埋廚師朋友同我食完呢餐之後。。。。都話以後唔再揀放題食難得有知音,梗係要啤啤佢啦$68大大杯
但係我就喜歡自己鍾意食乜嘢就叫乜嘢
我就情願食貴啲,食少啲都好過
今日我就要改變我朋友嘅想法,帶佢食啲好嘢!
揀咗喺銅鑼灣嘅"漁火"
一切就由湯底開始, 不會是什麼芫茜皮蛋湯,鴛鴦沙嗲鍋
先飲咗個靚湯,然後再加上湯先打邊爐
花甲同海蝦都新鮮鮮甜, 真係非一般嘅湯底
但係我揀嘅就係牛嘅部位,我揀牛頸脊
叫左個細嘅$288,份量都不少呢!話俾大家知:
牛頸脊,即牛頸位下橫膈膜後的部份。
食魚就梗係食龍躉啦
魚肉晶瑩通透!
唔使淥咁耐咖, 魚肉爽口,魚皮彈牙
牛舌芯$88
仔細看可見到表面油花,油香豐腴,質地軟腍,牛味濃
朋友同我食完呢餐之後。。。。都話以後唔再揀放題食
難得有知音,梗係要啤啤佢啦
$68大大杯