2021-10-21
地址-淥鼎記觀塘觀塘道414號壹亞太中心8樓有班同學仔好耐冇見,所以趁得閒就約左出黎食飯,因為佢地都係勁多野講,所以傾向搵D不限時任食的火鍋係最佳選擇,精挑細選下,又食多次呢問,今次唔同的係無限時任食,雖然肉都赤埋,但能夠同班同學仔分享近況同埋懷緬一下過去都幾好,雖然都係幾年前的事,嘻!💋6款錦繡前菜,係等齊人之前,首先點左D前菜先,我就揀左胡麻醬秋葵,鮑汁雞腳同埋手拍青瓜,講左秋葵先,佢個胡麻醬比得勁慷慨,又濃味,可以蓋過晒秋葵的缺點,令人食唔停口,鮑汁雞腳方面,佢煮得好淋,淋得黎岩岩好,又好入味,唔會太耐揀到散左,呢2款比我地叫左好多次XD,反而手拍青瓜就有點失色啦,唔太夠酸同辣,如果佢做辣D的話應該會幾好,可惜呢!💋日本直送時令刺身,等齊人就上左個刺身先,今次佢有三文魚腩,蝦,北寄貝,帶子,份量預你一人一份,佢個三文魚腩個位比得好好,好好彩比得幾好,食落真係幾新鮮下,佢話係日本直送我都相信的。💋招牌淥鼎記酸菜魚,食完個刺身後就奉上酸菜魚,反而成晚覺得呢款有點失色,雖然佢魚唔會一夾就散,都幾結實下,佢賣相都好似大6食開的樣子,但僅只於此!味道一點都唔酸,唔講以為食緊魚煲都會相信。💋
觀塘觀塘道414號壹亞太中心8樓
💋花膠美人鍋,食完個魚後就揀返個湯底黎打邊爐,咁呢度咁多美女,當然揀返個美人鍋黎錦上添花一下吧,哈,但一上枱時見到都幾清下,飲落都唔太夠味,而花膠就感覺太好咁,麻麻地啦,宥點失望囉!
💋美國Prime牛小排,佢一上枱時直頭嘩一聲,佢排到勁高,勁靚,牛肉食落真係有級數的分別,肉質都幾實淨又有牛味,有部份人唔食牛,咁我只好善心大發一下幫下手咁啦XD。
💋時令4-6款豪華海鮮拼盤,佢今次有蝦,鮑魚,元貝同蜆,岩岩好4款,多一款都冇!佢隻蝦最有驚喜,雖然唔係好大隻,但食落肉質的幾彈牙,應該幾新鮮下,元貝就略為細隻左D,鮑魚就普普通通啦,係容易脫殼令佢加分唔少,蜆都算大隻,而且冇沙,算係水準之作啦!
火鍋配料方面,佢有好多配料都係出面自取的,而我強力推介係佢個西洋菜,佢西洋菜係食落冇渣,好少食到D西洋菜係唔使吐渣,我估揀菜方面都幾有心機,我地食左幾盆都一樣水準,做得幾好!