2019-06-07 78 瀏覽
平時係跑馬地返工,食銅鑼灣地鋪都食到厭,最近試試發掘樓上鋪,咁岩見到依間台灣野既評價唔錯,琴日放工就黎試試。裝潢幾有心機,入餐廳前要先穿過石級小巷。我入座時,岩岩七點,雖然個場都爆爆地,但因為我一位,所以侍應好快就安排到座位比我。望望餐牌,原本都expect佢只係會有傳統魚蛋紫菜湯牛肉麵呀魯肉飯果類野,但估唔到選擇超級多,小食、麵、飯、湯、甜品、飲品樣樣都好多款式揀,仲有好多味餸都無點聽過,好想試下。五味透抽要睇睇英文解釋先知原來係以五個sauce配魷魚片,個sauce食落甜甜地,有好濃濃既蒜味,除左魷魚片仲有d芽菜同青瓜絲,爽口開胃。湯我就揀左無試過既排骨酥冬瓜湯,湯料超足,五六件大大舊既排骨,冬瓜亦煮得好夠淋,個湯清甜入味,撈飯一流。另外仲叫左杯黑糖珍珠奶茶,又唔貴,22蚊,平過好多飲品鋪。甜度適中,多珍珠。走既時候,八點左右,雖然係閒日,但已經有人龍排隊,所以如果多人去食既話,建議book左位先。