2020-06-25 1267 瀏覽
話說之前日蝕,長輩話嗰日唔可以殺生,所以要食素,本身對齋鋪印象唔係咁好,覺得啲餸都會偏油膩,但係功德林又真係俾到我驚喜。前菜佢哋提供左紫菜花生,有少少糖,食落去甜甜地鹹鹹地咁,最後比我一個人食晒 首先上菜嘅係宮爆猴頭菇,食落去辣辣地幾惹味,但係唔係好食辣嘅長輩都接受到。食落去都幾有雞肉嘅感覺,可能因為平時食開猴頭菇都係煲湯嘅餸,覺得佢哋煮嘅猴頭菇比較爽口。之後嚟咗一個上海冷麵,提供左幾款唔同嘅醬,有辣油、豉油、醋、花生醬等等,因為未試過所以都幾得意,但係略嫌麵有啲乾。紅燒豆腐幾好食個五福臨門前菜拼盤反而係最遲先到,味道還好,尤其魷魚鬚都整得幾似,雞絲粉皮因為冇太多調味同烹飪方法掩飾,雞肉做得唔似,仲唔知點解有火腿(?)整體來講成餐晚飯冇平時食齋嗰種老人家先會去嘅感覺,反而現場見到好多遊客或者外國人都會去,所以素食來講應該係屬於比較容易接受。而且窗外面就係遊艇會同維港景,環境都幾舒服。

宮爆猴頭菇

上海冷麵