放工約了一班舊同學去食飯,人多又多意見,怕未必照顧到大眾感受,最後決定去打邊爐,咁樣就唔使煩,仲意食咩都幾乎有齊。這間寶哥火鍋是住在佐敦的朋友提議,他說這裏地方大而且枱與枱之間不擠迫,坐得舒服,而且又唔會太嘈,大家可以傾到計,最重要是性價比高。我們多數人都不飲酒,所以選了$188任食任飲,所謂任飲是竹䉀茅根及酸梅湯,成班仔都唔飲酸野,所以叫左竹䉀飲,不會太甜。另外還送了一個刺身拼盤,有北寄貝、甜蝦、鯛魚、東風螺及和牛,鯛魚鮮甜,和牛刺身入口溶化,肉味甘香。湯底有多款,有番茄牛腩及芫茜皮蛋等,我們就要了個鰹魚味噌湯底,味道比較濃郁。任食款式甚多,其中最特別是牛坑腩、蝴蝶腩、杏仁白肺及竹笙等,平時很少在外面見到。百花釀炸鬼,墨魚滑爽彈,油炸鬼吸收了湯內精華,味道較十濃。牛坑腩炆得又腍又入味,基本上入口腍滑,完全唔鞋。肥牛是打邊爐必點的材料,肉味當然無和牛刺身好味,不過都算不錯。還有個必食魚旦,見佢寫明要必食當然要試試啦廿,果然魚旦爽彈有魚肉香。還有其他多款配料,琳琅滿目。

百花釀炸鬼,墨魚滑爽彈,油炸鬼吸收了湯內精華,味道較十濃。

牛坑腩炆得又腍又入味,基本上入口腍滑,完全唔鞋。

還有其他多款配料,琳琅滿目。