2023-01-17
呢間串燒店喺燒烤界都幾出名🤣成日聽人講去食串燒都係去呢間🫣呢次同一大班朋友去食,就可以有機會試好多唔同款嘅野😋終於明白點解佢咁出名!因為真係好正😍我哋嗰晚臨時book,9點半先去,等咗一陣就有位,驚喜嘅係佢竟係俾咗間私人房我哋😍係要除鞋入去,裡面嘅設計都好和風🥰超有feel😍啱哂一班人去,而且食完又唔會搞到個身臭哂!🫶🏻店嘅菜單真係超級多選擇,選擇困難症嘅人要注意⚠️🌟焦糖青蘋果鴨肝多士 $88 (3/5)佢係十大必食推介嘅其中一樣🤣點都要叫嚟試下!本身以為佢應該係勁細舊(高級餐廳嗰啲🤭),點知上枱比我想像中大份,目測都大過一部iphone😳鴨肝好大塊,上面淋咗啲甜甜地嘅醬汁,食落油脂香味重,而且入口即溶,配合焦糖青蘋果嘅甜味,唔單止中和左油膩感,而且鹹甜鹹甜咁好特別😋重點係多士真係超脆,佢仲好似係用咗五穀包,所以食落更加有口感,每個部份都做得好好~有誠意!雖然都唔平🫣🤣🌟焦糖鰻魚芝士玉子燒 $28/串 (3.5/5)呢個係我覺得必叫嘅款🫶🏻雞蛋控必食🤣玉子金黃色,大大嚿好有厚度,而且上面有層焦糖脆面,食落充滿焦糖香,蛋味好濃,而且都算幾嫩💕中間夾住鰻魚塊,味道好夾😋但鰻魚份量好少🥺大舊
🌟焦糖青蘋果鴨肝多士 $88 (3/5)
🌟焦糖鰻魚芝士玉子燒 $28/串 (3.5/5)
呢個係我覺得必叫嘅款🫶🏻雞蛋控必食🤣玉子金黃色,大大嚿好有厚度,而且上面有層焦糖脆面,食落充滿焦糖香,蛋味好濃,而且都算幾嫩💕中間夾住鰻魚塊,味道好夾😋但鰻魚份量好少🥺大舊少少就好了
🌟鹹蛋黃煎墨魚餅 $68/份 (4/5)
呢個幾特別!手掌✋🏻咁大塊嘅墨魚餅上面搽滿咗金黃色嘅鹹蛋黃醬,食落去好有鹹蛋黃香😍仲有沙沙嘅口感😋墨魚餅好彈牙,而且墨魚味都好濃🥰
🌟豚肉節瓜波板糖🍭(附月見) $38/份 (2.89/5)
望到餐牌大家都好好奇咩係波板糖🤣所以就叫咗嚟食😳原來佢係豚肉片同節瓜片捲埋一齊,望落去就好似一支波板糖🤓仲有蛋汁俾你點😝豚肉片有啲似五花腩,比較肥,連埋節瓜片一齊食就平衡返,但食落覺得冇乜特別~
🌟提燈 $38/串 (2.75/5)
朋友介紹先知有提燈呢樣野😱串野好似提住嘅燈籠咁,原來佢係由母雞嘅輸卵管、卵巢同未成熟未有殼嘅雞蛋黃所組成😳並唔係每隻母雞都會有😳一開始聽到覺得好核突,點知食落又幾特別🫢佢個蛋黃味係比起普通蛋黃香濃,而且做到溏心嘅效果😋而中間嘅嗰條管有啲似橡筋🤣冇乜味😂😂幾搞笑,唔係間間串燒舖都有,值得一試🤣
🌟厚切鹽燒牛舌腩 $48/串 (4/5)
真係幾好厚,咬落去仲有少少粉紅色,肉質好嫩、好彈牙😋好夠味,咬落油脂爆發~
🌟汁燒免治雞肉軟骨棒 (附月見) $38/串 (3/5)
咬落去食到雞軟骨碎,幾有口感~
🌟明太子雞腿肉 $28/串 (2.5/5)
雞腿肉串上面淋滿咗明太子醬汁,但食落明太子味唔突出,而且肉質唔算好滑~正正常常
🌟黃花魚一夜乾 $98/條 (3.89/5)
超大條嘅黃花魚😋燒到外皮好脆,裏面好juicy同魚油味重,仲可以點秘製嘅醬汁,識落好香口好惹味🥰
🌟黑魚子蟹肉鱈魚乾 (3件) $48/份 (3/5)
鱈魚乾食落好似餅乾🤣超級脆~蟹肉堆到成座山咁,食落幾鮮甜,不過黑魚子就冇乜味~存在感唔高🫢
🌟黑毛豬五花腩 $28/串 (3.3/5)
五花腩半肥瘦😋食落油脂爆發,肉味都好濃~好正!
🌟秘製燒羊架 $48/份 (3.5/5)
羊架好肥美,大大隻😎用咗孜然粉五香粉呢啲去醃,食落好香口,而且裏面仲係好粉嫩,好淋好juicy😉而且羊臊味唔會好勁~
🌟雞皮墨魚滑 $38/串 (3.23/5)
呢個都幾得意🥸佢係雞皮包住墨魚滑,再燒香外皮,所以外面脆脆地,有微微嘅焦香~每舊都好飽滿,食落去係啖啖墨魚滑🤓
🌟芝士燒廣島蠔 (兩隻) $48/份 (3/5)
幾大隻!咬落去爆汁超juicy~芝士味都好濃😝
🌟牛油蒜蓉焗金菇 $32/份 (3.5/5)
大大份😋用錫紙包住熱辣辣,蒜蓉份量好多🤤牛油味都好香
🌟孜然燒蒜蓉茄子 🍆 $36/條 (3.89/5)
呢個好味喎!😍本身個人唔係好鍾意茄子,不過佢條茄子超大份,上面有好多孜然蒜蓉調味,所以食落去好香口惹味🤣
🌟日本芝士年糕 $38/份 (4/5)
超鍾意呢個😍🤣用燒烤嘅方式烤芝士年糕,外皮微焦,咬落去會好似棉花糖咁軟綿綿💕佢仲有得點煉奶🤤加埋中間嘅芝士鹹甜鹹甜咁好正好邪惡😈
🌟惹味爽雞腎 $28/串 (2/5)
好爽口,但醃得太鹹😵食完一粒狂飲水😵💫唔使特登叫~
另外仲叫咗以下嘅野,不過冇乜特別就唔寫啦🤣
🌟鹽燒白鱔 $48/串
🌟鹽燒椰菜仔 $20/串
🌟手釣墨魚鬚 $22/串
🌟冷泡白桃烏龍茶 $18/1
🌟咸檸七 $22
總括嚟講呢間真心係好高質嘅串燒屋❤️當然啦,價錢都唔係平~但無論食物質素、服務定環境都做得好好,係舒服嘅享受💛如果想用間房嘅話建議提前book同埋要同職員講定~
加一服務費:✅
回頭率:❤️❤️❤️❤️ (5個❤️為滿分)
📍地址:燒烤堂 (旺角)
旺角通菜街1A-1L號威達商業大廈3樓A室