2013-03-17 20 瀏覽
近來有雜誌做拉麵feature介紹富士山55小店子採用拉麵吧形式為主, 可坐20多人原來此店源於關西, 全日本有超過30店, 尖東係香港franchise既第一間店雖則話有日籍師傅駐店, 不過眼見好似都係香港人菜單選擇不多, 只有三款沾麵和三款拉麵沾麵包括有特濃豚骨、豚骨和櫻蝦貼心既order紙俾你走蔥、走芽菜、走椰菜、走蒜頭, 連麵既硬度都有硬中軟揀除了餃子, 亦可追加溫泉蛋同竹筍等配料先來餃子($28), 邊位香脆, 菜肉餡料仍然有汁值得一讚係上桌時仲熱, 配上酸酸餃子汁, 正!!!特濃豚骨沾麵($78), 以鰹魚、豬骨混入雞湯, 上桌時再加上特製調味粉配料仲有椰菜同洋蔥等, 調味粉令沾汁變鹹同稠, 麵條一放就好易沾上麵汁但個人來講覺得略重口味反而濃香櫻蝦沾麵($88)帶來驚喜, 湯底一樣, 表面則加上帶蝦油既櫻蝦乾蝦味特出, 而且帶點酸香, 中和豚骨湯既膩感麵條放湯後會掛起一隻隻櫻蝦, 豐富層次感叉燒係令人失望既一環, 整體偏瘦乾身而且叉燒同湯分開, 無吸收湯汁, 食落有D鞋口溏心蛋水準不錯, 有流心效果, 但有點淡, 沾上濃湯食就更好竹筍略鹹亦唔夠爽脆沾麵旁有小片青檸, 可以消
近來有雜誌做拉麵feature介紹富士山55
小店子採用拉麵吧形式為主, 可坐20多人
雖則話有日籍師傅駐店, 不過眼見好似都係香港人

菜單選擇不多, 只有三款沾麵和三款拉麵
沾麵包括有特濃豚骨、豚骨和櫻蝦
除了餃子, 亦可追加溫泉蛋同竹筍等配料

先來餃子($28), 邊位香脆, 菜肉餡料仍然有汁
值得一讚係上桌時仲熱, 配上酸酸餃子汁, 正!!!
但個人來講覺得略重口味
蝦味特出, 而且帶點酸香, 中和豚骨湯既膩感
麵條放湯後會掛起一隻隻櫻蝦, 豐富層次感
叉燒係令人失望既一環, 整體偏瘦乾身
而且叉燒同湯分開, 無吸收湯汁, 食落有D鞋口
竹筍略鹹亦唔夠爽脆
沾麵旁有小片青檸, 可以消除膩感, 不過本身唔太鐘意青檸陣味

此店既特色應該算係電磁爐, 令沾汁可以保持溫暖
沾汁上桌時係熱既, 不過放係室溫, 又經過沾麵浸過
翻熱呢一環確係貼心
但對於我, 電磁爐就另有用途 --- 追加日式芝士粥飯 ($20)

一碗珍珠米飯同一碗芝士, 店員小姐應要求分開2份, 等我可以試哂2隻湯
店員先將多餘既湯倒走, 再放上電磁爐同加飯, 不停攪拌
到滾起時加入芝士, 熄爐, 再攪拌直到芝士溶掉
由於加入左飯中和鹹味, 特濃豚骨沾汁反而被櫻蝦出色
芝士味無想像中咁濃, 但都可以拉出一絲絲芝士

值得一提係拉麵吧有得自助加水, 食到口乾都唔洗焗住飲貴汽水
2013-03-16