Umi 📍銅鑼灣告士打道229-230號宇宙商業大廈13樓雖然未有得睇煙花,但都想到訪下呢間近排人氣高企嘅呢間海景餐廳。呢晚我就同朋友一齊book咗位食晚餐,好幸運地坐到窗口位,睇住夜景食飯,享受星期五嘅晚上。 💰$148火炙北海道帶子明太子意粉 🍝難得book到檯,當然要試下人人都推介嘅火炙北海道帶子明太子意粉啦!佢最signature嘅地方,就係一串三粒嘅北海道帶子,粒粒飽滿多汁,火炙過嘅位置特別香,一啲都唔韌,推介!明太子意粉好多料,啖啖都食到明太子、蟹籽同蟹棒肉。意粉口感creamy,既帶鮮蕃茄嘅酸,又有茄汁嘅甜,無論大人定小朋友都會喜歡。 💰$158蒲燒鰻魚意大利丼飯 🍱另一人氣主菜就係鰻魚意大利丼飯,原條鰻魚灑滿柴魚、配有紅薑片、蛋絲同日本大蔥絲,同一般日式丼飯無太大分別。但其實佢嘅飯底係risotto嚟㗎,所以味道特別香,口感特別滑。Fusion得嚟唔會伏,好啱成日三心兩意,有選擇困難症嘅朋友食。原條鰻魚的確厚肉,塗滿燒汁蒲燒後份外惹味,但食嘅時候要小心細骨呀。 💰$78 (套餐 +$88,可自選飲品及甜品)薄荷朱古力牛角窩夫 🥐前排介紹過同屋企人食croffle,朋友睇
Umi
📍銅鑼灣告士打道229-230號宇宙商業大廈13樓

💰$148
火炙北海道帶子明太子意粉 🍝

💰$158
蒲燒鰻魚意大利丼飯 🍱

[價錢 Price]
💰$78 (套餐 +$88,可自選飲品及甜品)
薄荷朱古力牛角窩夫 🥐
前排介紹過同屋企人食croffle,朋友睇到post後都表示好想試下,所以今次我就捨棄咗我嘅至愛—tiramisu,揀咗呢個薄荷朱古力Croffle俾佢試下,估唔到超有驚喜!

首先,係佢嘅造型好吸睛,店員捧住拎埋嚟已經吸引到周圍嘅食客眼球,個個都好有興趣我哋叫呢款係咩甜品。其次,就係佢有三大球薄荷朱古力雪糕。我真係好耐無揀呢隻味嘅雪糕嚟食啦,真係令人懷念!墊底嘅Croffle微熱,酥酥脆脆,沾朱古力醬或配雪糕食都一樣咁夾。但最重要同最好食嘅居然係中間嚿蛋糕!本來我以為係普通嘅朱古力蛋糕或brownie,無咩太大期望,點知原來佢係超濃味偏苦嘅朱古力蛋糕,蛋糕面仲要有chocolate ganache,真係正到飛起。勁推介俾愛食濃味朱古力嘅人食!

💰$42
靜岡抹茶豆乳 🍵🥛
飲品方面我揀咗靜岡抹茶豆乳,原本以為只係用咗豆乳嚟沖matcha latte,但實情佢更有層次。上檯嘅時候飲品未被攪勻,所以會有好明顯嘅綠白分隔,呢個時候最適合打卡。飲之前再自己攪拌幾下,會飲到淡淡嘅豆乳味同抹茶粉嘅味道。特別提一提,飲品應該係加咗些少滑豆腐去增加口感,算係一個幾新穎嘅沖調方法。