2009-10-08 32 瀏覽
8月14日, 同呀比去紅磡睇戲, 順便行過呢頭食晚飯~ 從對面馬路已經見到呢間泰國野門口嘅木屋頂好泰式, 入面又ok多人食, 於是我地就入去一試喇~::: 黃咖哩牛肉 + 白飯 ::: $58細細碟的黃咖哩牛肉, 一望已知落咗勁多蛋同椰汁, 完全唔會辣得去邊嘅咖哩. 但點都估唔到佢除咗唔辣, 仲無乜味… 好多蛋花, 但蛋味欠奉. 牛肉好薄切, 都算嫩但份量頗少. 其他配菜洋蔥呀青椒絲呀咁… 令個咖哩有少少甜味… d汁唔撈飯都唔知點食好, 所以局叫多個白飯…::: 泰式炒金邊粉 ::: $38好齋~ 好地道~ 好似泰國賣20baht有一碟嘅pad thai~ 只有蛋, 芽菜同豆腐干同炒. 金邊粉味道偏淡, 有d仲黐到一舊舊未炒開. 唯一可取的是佢炒得夠乾身, 無乜油, 好似好健康咁! 不過泰國賣$10唔洗, 呢度貴三倍囉!::: 青檸冰 ::: $18呢個比較特別~ 沙冰狀嘅青檸水! 好好味~ d冰夠滑, 而且有濃濃嘅青檸味! 入口即溶, 十分冰涼開胃!::: 黑糯米 ::: 送嘅凡惠顧晚市即送是日甜品. 呢個黑糯米雖然稀咗d但味道都唔錯~ 糯米煲得軟硬適中, 剛好讓人邊咬邊填飽未滿足嘅

::: 黃咖哩牛肉 + 白飯 ::: $58

::: 泰式炒金邊粉 ::: $38

::: 青檸冰 ::: $18

::: 黑糯米 ::: 送嘅
凡惠顧晚市即送是日甜品. 呢個黑糯米雖然稀咗d但味道都唔錯~ 糯米煲得軟硬適中, 剛好讓人邊咬邊填飽未滿足嘅肚子~

揀得呢d地方開舖都應該係target街坊生意, 食物只要唔太難食都可以維持. 呢間野說食物唔算好食, 難食又談不上… 只好比個ok
黃咖哩牛肉
白飯