2018-03-20
平時真係好少係尖沙咀出入,更唔洗講食飯啦。但今日有公司BUDGET,緊係食返餐好既,當係慶功宴都唔錯!呢間個樣似係傳統既中菜館,裝潢別緻。木枱乾淨得黎,感覺好樸實!餐牌排版同設計都好精美,非常欣賞!我地一坐低,店員就會問我地飲咩茶,同事貪快,隨口就話普洱,但原來可以叫菊花,不過知道果陣茶已經到,冇得改了。「美輪美奐」點完食物之後,等左大約十分鐘,野食就開始到。首先上黎既係湯同沙律,左邊既係粟米羹,呢度羹既份量比我想像中少,一個細細既碗仔一人一啖似乎就可以飲哂。雖然量少但質高,佢唔似平時飲開既粟米粒、竹笙、蛋花果類,呢度既粟米羹係冇粟米粒嫁!呢個令我幾驚喜,佢係將粟米打成蓉,個汁用黎做湯,所以飲落有好濃既粟米味。羹入面有魚肚絲,增加口感。我估可能係想食客將個焦點放係魚肚度,唔想你集中放係粟米粒個嚼勁度,可以決定咁樣整。我覺得呢個組合幾新鮮,幾唔錯。另外,右邊既係冰菜沙律,冰菜好難係出面食度,好多時因為時令問題,唔係間間餐廳都有賣。今次難得可以一試,真係好令我印象深刻!冰菜本身已經口感清爽,但冇乜味既,餐廳加左個甜甜地既汁落去,令度成個沙律好開胃,而且個好帶得出冰菜本身既鮮味,可以一戰!「
餐牌排版同設計都好精美,非常欣賞!
「美輪美奐」
「百花齊放」
片皮鴨似係呢度既招牌菜,師傅會係你面前片,冇花冇假。呢個最驚喜既係佢個醬料十級豐富,除左普通既鴨醬,店會仲介紹我地可以試下藍莓醬加爆炸糖,呢個組合真係第一次,但超出我想像,個味好夾,而且唔會太甜,搶左鴨肉既味。另一個推介既醬係黃芥末,平時我只係食熱狗會點,但估唔到佢加埋落片皮鴨度,成個層次係會昇華。兩款新式食法入面,我比較鐘意黃芥末,咬落去先係芥末既衝擊,之後再黎鴨肉油香,真係好好食。此外,店員仲悉心同我地介紹鴨肉既唔同部份,仲仔細講解邊啲配咩醬會好食啲,邊啲要連埋包皮食,好細心!
「香味撲鼻」
最後呢個主食係韭香雞,本身想食口水雞,但有同事唔食得辣,所以就冇叫到。呢味菜唔係走濃味路線,一開頭以為個汁會好重口味,點知又唔係,唔算太咸,韭香味比較出。雞肉好滑,整得岩岩好,啖啖都唔柴。而最要讚既係,呢度既雞皮唔油,係一啲都唔油,可以連埋個雞肉成舊咬!
整體覺得呢間餐廳成個環境幾唔錯,係尖沙咀黎講算係高質,同埋食物質素又高。唯一美中不足係量唔太多,每味菜都係點到即止。會再一戰!