2017-01-04
❄️🌬天氣開始有少少涼,最好就搵個地方,食啲暖立立既好野,而家韓燒,火鍋四圍都係,但係食得多都想試下新野既。今日收左工就去左尖沙咀試下呢間日式燒肉放題,一般去燒肉店食野都會一碟一碟咁計價錢,但係呢間就好特別,係放題模式架,最啱大食都爆既我架喇✨原本卜左晚上時間8點15分,我就同朋友早到左,8點都未到就已經到左,去到既時候已經有吾少人等緊位喇😊事關係一節一節咁連住落既時段,所以上一段既時段客人食完,工作人員都好快手咁清理,所以都好快已經入得座,因為係門口已經聞到啲香氣,實在急不及待喇🏃🏼♀️🏃🏼♀️😚坐低左就已經見到好似普通放題既地方咁有放題既點單紙,燒物會有牛肉類,雞肉,豬肉,雞翼等等,另外亦都會有海鮮,蔬菜類🥒🥕除左一般既燒物之外,重會有一般既放題都食到既野可以選擇,例如鍋物,定食,刺身等等,可以話係包羅萬有架🌟燒海鮮燒蠔都好正架,蠔係超級新鮮肥美👍👍而且好大粒💕雖然吾係生食,無乜海水味,但燒完仲食到佢嘅鮮味😎我地叫咗豬肉同埋雞肉🐷🐔腩肉片切得好簿,落爐煩分零鐘基本上就食得😋腩肉好爽口,可能因為切得較薄嘅關係,豬頸肉就普通我地order左已經加左調味料嘅雞肉,上面好似係七味粉,少少辣
另外雞翼已分開一半,變成單邊,食落就吾覺得麻煩,但味道方面因為冇進行過任何加工,所以無味,可以靠醬汁調味🍗
🐂重頭戲一定放係牛肉部分,成碟肉嘅焦點當然放係雪花牛肉粒,呢個係安格斯牛肉粒,入口即溶,有牛奶味✨
另一款青檸牛肉粒都係不錯嘅選擇,有淡淡環檸味,令到個陣味變得好清新,食多兩粒都吾會覺得濟😋
但另一款牛肉片就馬馬,因為未解好雪,所以有少少雪藏味!🙈