之前行過尖東發現新開佐間中菜館,一直想來試吓,琴晚終於去咗,無論係環境定係食物都真係有驚喜,值得再去🥳環境乾淨空間又大,擺設好有中國風又不失時尚feel😏雖然係中菜館,竟然有個大bar檯,中西合璧🤪整個feel都唔同佐😌目測都有好多款飲品,酒可以叫,真係好適合朋友聚會飲杯😆不過今次我哋淨係飲茶,有好多款茶可以叫,普洱茶,鐵觀音,桂花烏龍……我哋叫咗壺桂花烏龍,仲有個小火爐可以keep住令d茶有熱度,飲起來茶既香味更出一陣陣清香既桂花味撲鼻而出🥰主菜叫佐冰鎮咕嚕肉,水煮鱸魚片蜂蜜芥末蝦球,BB鸽黑蒜燉竹絲雞,姫蟲茸燉花膠杞子茨實濃湯泡菜苗冰鎮咕嚕肉我平時好鐘意食咕嚕肉,一見到個餐牌有個冰鎮咕嚕肉,覺得幾特別,就叫佐,點知真係比我期望仲要好食,首先個份量真係幾多下,用一個靚靚大木盤裝住,上面用冰鎮住d咕嚕肉,呢個買相已經值100分😍真係唔捨得食😂但係一食就停唔到口,一塊塊嘅皮好脆,入面d肉又好嫩,加埋酸酸甜甜醬,超開胃,仲有啲三色椒,大大粒新鮮菠蘿……最後仲有三個大大粒嘅士多啤梨🍓用料真係好有誠意,而且真係好食,一定要叫😋水煮鱸魚片應該好少人會唔鐘意食水煮魚😂平時去川菜餐廳先有得食,估唔到

一陣陣清香既桂花味撲鼻而出🥰

主菜叫佐冰鎮咕嚕肉,水煮鱸魚片
蜂蜜芥末蝦球,BB鸽
黑蒜燉竹絲雞,姫蟲茸燉花膠
杞子茨實濃湯泡菜苗

冰鎮咕嚕肉

水煮鱸魚片
應該好少人會唔鐘意食水煮魚😂平時去川菜餐廳先有得食,估唔到呢度都有得食,呢度個水煮魚係鱸魚片,一片片嘅魚肉片,好滑身,大量既芽菜同薯粉條,食得過癮又唔會太辣

蜂蜜芥末蝦球
蝦球夠大粒,炸到好香脆,加埋有脆米鍋巴一齊食口感變得更加有層次

BB鴿
肉質嫩滑,個皮炸到好光滑🤣🤣🤣
食落去唔會令人覺得好油,而是又香又脆

黑蒜燉竹絲雞,姫蟲茸燉花膠
見到有燉湯一定要叫來飲滋補下😎
每個燉湯都好足料,飲得出真材實料冇味精特別係姫蟲茸燉花膠,仲有一大塊花膠

杞子茨實濃湯泡菜苗
食完甘多肉一定要叫個菜來平衡下😂
最鐘意杞子濃湯浸菜苗,健康得黎好味😋

總體來講無論係環境定食物都有水準
下次可以再黎😌