2018-07-14
成都老碼頭火鍋呢間川式火鍋係香港好似開左無幾耐 其實內地有好多分店 是晚只係平日 估唔到已經接近坐爆先揀湯底 心雄揀左成都原味小辣 外紅油內骨湯 外鍋底有為數不少既辣椒 麻方面都有 不過以辣為主 內鍋只有小範圍 湯底有菇同杞子 另外好似食出有啲薑味火鍋材料都分別食左肉類丸類麵類菜類 略略介紹下肉類方面 佢隻瘋狂辣牛肉名氣幾大 表面佈滿辣椒粉 認唔出係牛肉 辣椒粉既辣度都未及得上鍋底辣 另一份蒙古羊肉我反而更加鍾意 怕騷既免叫 不過隻羊騷就岩哂我 而且薄身羊肉咬落口感都唔錯手工丸就叫左拼盤 包括龍蝦丸墨魚丸豬肉牛肉丸 龍蝦丸正解應該係龍蝦肉蝦丸 內裡既餡真係見有龍蝦肉 唔係大路貨 屬於必試 墨丸入面就有芝士 食落就係芝心丸換左墨丸面 牛肉似生竹牛肉 豬肉丸就未覺特別叫左一份唐生菜 一向都覺得係邊爐配既最佳菜類 為意返會幾索油下 我個人就放係內湯清清地食麵類無我至愛既辣配稻庭烏冬 叫左份紅薯冬粉代替 份量都幾多下 由於怕好似酸辣粉咁吸辣 所以只放內鍋清食 可能因為咁 個人覺得味道甚至口感都稍遜於平時見既酸辣粉叫麵類果陣錯叫左款解辣玫瑰冰粉 有啲似係透明既涼粉/啫喱底跟西瓜絲提子乾等配料 幾
火鍋材料都分別食左肉類丸類麵類菜類 略略介紹下
叫麵類果陣錯叫左款解辣玫瑰冰粉 有啲似係透明既涼粉/啫喱底跟西瓜絲提子乾等配料 幾新奇 不過唔好預期有效解辣 飯後生果有切好既西瓜同橙任攞
最後要負責任講句 呢隻成都辣實在唔簡單 有緣去試大家都要量力而為 另外可能人多找錢比較慢 最好自備散紙