2019-12-13
位於觀塘偏離中心少少嘅位置,舖頭細細,但仍吸引唔少打工仔嚟排隊嘅小舖,究竟有乜嘢咁正?其實佢嘅特色食品太多,馳名必食嘅葱花蛋多士,外脆內軟,最有心思係師傅將麵包面片開放入牛油,到食客手上亦唔會因為溶咗而感受唔到個陣牛油香味。另一樣呢度嘅特色係,老細係任你配搭食物,基本上你見到餐牌上面有乜嘢,都可以夾埋嚟叫。而我今次就試咗個沙嗲牛肉+炸墨丸撈米線。賣相其實超級一般,可以話係差添,但味道就絕對唔差喇。佢嘅牛肉嫩滑,味道亦有一定水準,而少墨丸亦保持乾身,唔油之外,咬落仲非常爽口。不得不提係叫個時以為啲咪線係靠個沙嗲牛肉嘅汁撈,點知師傅用咗少少麻辣汁撈咗啲米線,少少辣令我非常開胃。飲品方面,極力推介啡樂﹗海潮嘅啡底絕對稱職,配搭得宜,可樂底同咖啡互相容合,好balance!