2023-06-14
原本想去酒樓飲個茶 點知入到黎好似歌廳咁 由踏入既第一步 裝修真是不得了,好典雅好靚🥰🥰荔枝汁漬荷蘭串茄 $158白色係荔枝肉,每一個小匙都會有啖鮮甜嘅荔枝汁,去皮荷蘭茄微微酸味配合清甜荔枝肉 開胃又可口,表面仲有金箔點綴 酒糟醉雞卷 $118杞子吸滿花雕 濃濃既花雕味,雞皮冇乜脂肪 雞肉嫩滑,裹住木耳同甘荀 口感更加豐富爵士湯 $228極濃既龍蝦湯,入面有大大件花膠同螺 好足料,用左哈密瓜入餞 成個湯自然清甜,而最吸引我係個小石獅既碗花圖和牛寶盒 $168原本以為係水煮和牛 上菜時精緻到西餐咁,和牛薄片包著肉末同荳牙,肉汁微辣 刺激到味蕾之餘好易入口,自問食唔到辣既 覺得佢辣度岩岩好紅粉西施鰈魚柳 $348用咗龍蝦上湯蒸蛋做底 配合滑滑嘅魚柳 食落鮮味爆燈豆漿杞子素千層浸時蔬 $148腐皮吸晒豆漿上湯👍🏻,當晚有芥蘭同唐生菜兩種菜底可以揀花圖炒飯 $358驚喜之作,裏面有鮮蝦粒 食落又滑又彈牙 證明火侯岩岩好 唔會過熟,仲有和牛粒 獨立食嘅時候 每一口都會有油脂滲出,成個炒飯仲加左松露 三者配合時口感層次極豐富紫醉金迷 $58蔗糖年糕嘅軟糯感,每一件表面都煎得香脆,紫米糕配合糖椰絲花
荔枝汁漬荷蘭串茄 $158
酒糟醉雞卷 $118
爵士湯 $228
花圖和牛寶盒 $168
紅粉西施鰈魚柳 $348
用咗龍蝦上湯蒸蛋做底 配合滑滑嘅魚柳 食落鮮味爆燈
豆漿杞子素千層浸時蔬 $148
腐皮吸晒豆漿上湯👍🏻,當晚有芥蘭同唐生菜兩種菜底可以揀
花圖炒飯 $358
紫醉金迷 $58
蔗糖年糕嘅軟糯感,每一件表面都煎得香脆,紫米糕配合糖椰絲花生碎面,唔算好甜 對我黎講 鍾意食甜品就啱啱好
Voynich Secret $128
因為有接骨木花所以揀佢🤭每一口都有洋甘菊味,仲有蘋果汁同檸檬汁 微微酸味而入口口感爽爽的 好fresh
Pear with Needle $78
用左白毫銀針做茶底 好清既茶香味加上淡淡雪梨味 微甜而不帶任何酸 飲落好舒服